Baba

A világ legfiatalabb koraszülöttje most lesz 3 éves

Pedig nem jósoltak túl sok jót az orvosok Courtney Stensrud-nak, aki 21 hetes és 4 napos terhesen érkezett a szülőszobára.
2017. November 17.

Csodával határos módon az alig 425 grammos baba mégis túlélte a szülést, és ezzel valószínűleg ő a világ legkisebb koraszülöttje a jelenlegi állás szerint.

Két hete a Pediatrics nevű folyóiratban publikált jelentés a szülés előzményeinek részleteiről is beszámolt, mely szerint az édesanya magzatvize jóval idő előtt elfolyt, melyet a méhlepény membránjának fertőzése kísért, ezért Stensrud-ot, az anyát azonnal a texasi Methodist Children’s kórházba szállították – olvasható az egyik nagy angol nyelvű családi portálon.

Rögtön azután, hogy az anya életet adott a kislányának, Dr. Kaashif Ahmad neonatológus (újszülöttgyógyász) közölte vele, hogy a gyermekének rendkívül kevés az esélye a túlélésre. Eleinte a baba újraélesztését is ellenezte. „Habár pontosan hallottam, hogy mit mond, egy hang mégis azt suttogta legbelül „csak higgy és bízz”. Nem érdekelt, hogy mindössze 21 hetes és 4 napos, egyszerűen nem vettem róla tudomást” – mondta Stensrud a CNN-nek.

„Miközben a neonatológus beszélt hozzám, én csak annyit kérdeztem: megpróbálhatjuk?” Annak ellenére, hogy Ahmad egyáltalán nem készült rá, mielőtt belépett volna a szülőszobába, végül mégis az újraélesztés mellett döntött. „Inkubátorba helyeztük, vártunk az első életjeleket, és csodák csodájára, szinte azonnal meghallottuk a szívverését” – mondja. „Gyorsan lélegeztetőgépre tettük, és ahogy a pici megkapta az első oxigénlöketet, pillanatokon belül további javulásnak indult a szívhangja.”

Mindenki legnagyobb meglepetésére a “korrekorder” újszülött lélegezni kezdett. „A kis kék teste lassan rózsaszínné változott, és nehány percen belül megmozdult” – mondta Ahmad a CNN-nek.

A koraszülött intenzív-osztályon töltött 126 nap után Stensrud végre hazavihette a kislányát, aki azóta 3 éves, gyönyörű és egészséges nagylánnyá cseperedett. „Nem sok mindenkinek meséltem el a lányom történetét, de akinek igen, mindenki le volt döbbenve” – mondta Stensrud. „Ha van olyan édesanya, aki épp szülés előtt áll, és rábukkan erre hírre az interneten, talán ad neki némi hitet és reményt a történetünk.”

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy habár az amerikai anyukának óriási szerencséje volt, és este valóban javítja a statisztikákat, fontos, hogy tisztában legyünk vele, hogy a terhesség 22. hete előtt született kisbabákat az orvosok általában nem tartják életképesnek. Ez az egyedülálló történet ezzel együtt elképzelhető, hogy változtatni fog a kórházak koraszülöttek újraélesztésével kapcsolatos protokollján.

További érdekes cikkek koraszülött témában:

  • Tippek koraszülött babák szüleinek
  • Fontos, hogy a koraszülöttek megkapják az oltásokat
  • A szoptatás védi a koraszülött babák szívét
  • Mi okozhat koraszülést?
  • A szeretettől is gyarapszik a koraszülött baba