Baba

Álköhögés a babáknál – Kell-e aggódni?

A babák bizony csinálnak néhány meglepő, furcsa dolgot. Az álköhögés is egy ezek közül.
2020. Augusztus 07.
Miért tettetnek köhögést a babák? (Fotó: Getty Images)

Daniel Ganjian gyermekgyógyász szerint, amikor a baba köhögést tettet, az gyakran játékos, mesterkélt tett, amely segít megtanulni, hogyan kell zajt kelteni. A szakember szerint ez olyan, mint egyfajta korai beszéd. – A gyerekek okosak, megtanulják ezt a viselkedést, és gyakorolják is, különösen akkor, ha látják, hogy sikeresen fel tudják hívni magukra ezzel szüleik figyelmét – magyarázza. Gina Posner gyermekorvos elmondta, hogy a gyerekek már 3 hónaposan gyakorolhatják ezt a viselkedést, míg Ganjian szerint ez egészen 7 hónapos korukig eltarthat.

Honnan lehet tudni, hogy valódi vagy álköhögésről van szó?

Posner szerint, ha nehezen veszi a gyermek a levegőt, érdemes konzultálni az orvossal, neki is megmutatni a babát. Ganjian szerint a köhögéssel párhuzamosan jelentkező egyéb tünetek utalhatnak arra, hogy valódi köhögésről van szó: úgy mint a láz, az orrfolyás, a hányás, a hasmenés vagy a kiütés. Hozzátette: fontos tudni, hogy a babáknál az RSV-fertőzés tünetei között szerepel a visszatérő köhögés is. A vírus gyakori sírást, nyugtalanságot, lázat, orrfolyást, csökkent étvágyat is okoz. Ha bármely tünet fennáll, ha a gyermek betegnek tűnik, orvoshoz kell vinni. A hurutos köhögés, szapora légzés is jelezheti az RSV-t.

De ha a gyermek látszólag teljesen jól van, csak időnként köhint egyet, valószínűleg épp kísérletezik, játszik. Ha a szülő szeretné, hogy gyermeke leszokjon az álköhögésről, először is érdemes ellenőrizni, hogy nem beteg-e, nincsenek-e egyéb tünetei – ha magától nem biztos benne, érdemes kikérni az orvost véleményét. Ha a gyermekorvos szerint is minden rendben van, a szülőnek kár idegeskedni az álköhögés miatt, mert ezzel a reakcióval csak tovább ösztönzi ezt a viselkedést.

Forrás: romper.com