Baba

Segítünk, mire gondol a baba, ha így viselkedik – 5 tipp

Az újszülött babák fő kommunikációs eszköze a sírás, ezzel adnak hangot minden igényüknek. De érdemes figyelni a kisbabád gesztusait, viselkedését is, mert ez is segíthet megfejteni, mi jár a fejében.
2022. Október 08.
újszülött baba anyukájával
Miről árulkodik néhány gyakori baba-szokás?

Szemkontaktus tartása és gőgicsélés – játszani akar

Ha a baba a szemedbe néz, tartja a szemkontaktust, és közben végtelen „ó”-k és „á”-k sorát hallod tőle, mert egyfolytában gőgicsél, azzal azt jelzi, hogy szívesen játszana veled. Ez a viselkedés idővel többféle formában jelentkezhet majd. Amint néhány hónapos lesz, már nyújtózhat feléd, megpróbál elérni, kapcsolatba lépni veled, és egyre többet gügyög, vagy új hangokat ad ki közben. Ha ilyenkor sok figyelmet kap a baba, az a jövőben is segítheti a magabiztosabb kommunikációját.

Elfordul tőled – térre van szüksége

Egy újszülött esetében sokkal megszokottabb, hogy sok figyelmet igényel, és akár egyfolytában rajtad, a karodban van, de időnként egy pici babának is szüksége lehet térre. Ilyen lehet például, ha egy ismeretlen környezetben vagytok, vagy túl sok inger érte, például egy zajos, erősen megvilágított szobában, vagy túl sokan próbálják megfogni. Ha elfordul, azzal azt jelzi, hogy el szeretne onnan menni, hogy szüksége van egy kis pihenőidőre, egy kis térre. Ekkor a legjobb, ha egy csendes, nyugodt helyre viszed.

Nyugodt és csendes ébredés után

Ha ébredtél már arra éjszaka, hogy a kisbabád ébren fekszik, és csak a plafont nézegeti, de nem tudtad hova tenni ezt a viselkedést, érdemes tudnod, hogy ennek az oka az, hogy az alvási fázisa végén a baba nagyon nyugodt tud lenni, ezt nevezik „csendes éberségi fázisnak”. Ilyenkor a baba egyszerűen csak azzal tölti az idejét, hogy alkalmazkodjon a környezetéhez és megfigyelje azt. Perceket tölthet azzal, hogy megnézegeti a tárgyakat, és mozgással, különböző hangokkal is reagálhat, ha egy tárgy mozog, vagy felkelti az érdeklődését. Ez az úgynevezett „aktív riasztási fázis” előfutára is lehet, amikor már a hangokra és a látottakra is aktívabban reagál, és nyugtalanabb lesz.

A kezébe szorítja az ujjaidat

Nagyjából 6 hónapos kora körül éri el a baba az úgynevezett megragadási reflexet, ekkor veheted észre például azt, hogy kinyújtja a kezét, és megragadja majd a kezecskéjében összeszorítja az ujjaidat. Ez azt is jelzi, hogy az izmai növekednek, az idegrendszere pedig jól fejlett, illetve a koordinációs képességeit is teszteli vele.

A kukucs-játék megszállottság

A te babád is imádja a kukucsozást? Ez annak a jele, hogy kezdi megérteni a tárgyállandóság fogalmát (azt, hogy a tárgyak akkor is ott vannak, ha nem látja őket), ami nagy mérföldkövet jelent a kognitív fejlődésében. Nagyjából 6 hónapos kora körül észreveheted, hogy olyan tárgyakat kezd keresni, amik csak részben látszanak, és nagyjából 9 hónapos kora után az elrejtett tárgyakat is keresi.

Forrás: momjunction.com

Nyitókép forrása: Getty Images