Baba

5 ok, amiért a baba bámészkodik

Te is észrevetted, hogy a kisbabák hajlamosak elbambulni, megbámulni dolgokat? Arcokat, élettelen dolgokat. Ezek mind azt jelentik, hogy a baba tanul és fejleszti kognitív képességeit.
2021. Június 28.
5 ok, amiért a baba bámészkodik (fotó: Getty Images)

A csecsemők életük első néhány hónapjában jelentős fejlődési időszakon mennek keresztül. Kíváncsiak a világra, és minden új számukra. Kapcsolatba akarnak lépni az emberekkel, társas kapcsolatokra vágynak.

A baba bámulása, bámészkodása a kommunikáció korai formája lehet köztük és az őket körülvevő világ között.

Íme, öt ok, amiért a kisbabád megbámul téged vagy épp – úgy tűnik – a semmit nézi.

1. A babák vonzódnak az emberi archoz

Lehet, hogy a baba azért bámul téged, mert gyönyörűnek tart. Nem viccelünk!

Egy több évtizedes kísérlet szerint az újszülöttek és a kisgyermekek több időt töltöttek olyan arcok bámulásával, amelyeket a felnőttek vonzónak találnak. A vizsgálat olyan (felnőttek által kiválasztott) képekből állt, amelyeken szépnek tartott arcok és kevésbé vonzónak tartott arcok szerepeltek. Az eredmények azt mutatták, hogy a csecsemők tovább bámulták a szép arcok képeit.

Szeretnénk hozzátenni: a sajátosságaink tesznek egyedivé minket, és minden ember szép. Lehet, hogy érdekes vagy különleges arcvonásaid vannak, ha egy baba bámul téged, de a babáknak fogalmuk sincs arról, hogy a társadalom milyen szépségideálokat állít fel.

2. A babák szeretnek bizonyos tárgyakat

Néha a babák figyelme és szeme megakad egy-egy tárgyon, például egy szemüvegen, fülbevalón vagy színes hajon. A különböző minták, textúrák és kiegészítők felkelthetik a baba figyelmét. A babák számára fontos, hogy minél többféle dolgokat lássanak, amíg az agyuk gyorsan növekszik.

3. A csecsemők vonzódnak a mozgáshoz

A babák jellemzően 3 hónapos koruk körül kezdenek ráérezni a mozgásra. Ez okozhatja azt, hogy hosszasan tudnak bámulni egy-egy mozgó tárgyat.

Az érzékszervi mozgás kulcsfontosságú szerepet játszik a babák agyának fejlődésében. Ez az egyik oka annak, hogy a mozgásban lévő eszközök, tárgyak szinte hipnotizáló hatásúak lehet. A babák néha elfordulnak a mozgó tárgyaktól, hogy újra összpontosítsák a figyelmüket.

4. A babák szeretik az élénk színeket

A csecsemők és kisgyermekek látásfejlődésének része az élénk színekkel való megismerkedés. Fontosak a különböző színkategóriák is, amelyek kontrasztot alkotnak egymással. Észre veheted, hogy a babád olyan egyszerű dolgokat is megbámul, mint a bútorok vagy a könyvek, ha a színek felkeltik a figyelmét.

5. A csecsemők agya folyamatosan fejlődik

A csecsemők életük első éveiben számos különböző készséget fejlesztenek. Néha a baba bámulása azt jelentheti, hogy extra keményen dolgozik azon, hogy az agya fejlődjön. A csecsemők nagyon sokat tanulhatnak pusztán azáltal, hogy megfigyelik a környezetüket.

Az első évben sok változást fogsz észrevenni a baba személyiségében. A csecsemők mindent megfigyelnek maguk körül, és a bámészkodás az egyik bizonyíték arra, hogy agyuk keményen dolgozik a növekedésen.(Cikk forrása: healthline.com)