Baba

Allergiás a kisbabám a tejemre?

A szoptatás mind az anya, mind a baba számára egy csodálatos kötődési lehetőség. De mi történik, ha a baba sírva fakad szoptatás közben? Lehetséges, hogy allergiás lenne az anyatejedre?
2016. Június 23.

Nos, valószínűleg csak arról van szó, hogy olyat ettél vagy ittál, amire érzékeny a kisbabád. De az is lehet, hogy csak túleszi magát, és azért sír szopi közben. A szoptató anyákat támogató La Leche Liga szerint az újszülöttek többnyire akkor érzékenyek, ha a szoptató anya tehéntejet fogyaszt. Allergiás reakció 100 újszülöttből csak 2-3 babánál jelentkezik emiatt.

Ha úgy érzed, a te babád is tejérzékeny, nagyon fontos, hogy ügyelj az étkezésedre és figyeld meg, szoptatás után milyen tünetek jelentkeznek a kisbabádon. Nézd meg a székletét. Normális esetben egy anyatejjel táplált csecsemő széklete mustársárga színű. Azoknak a babáknak, akik érzékenyek valamilyen ételre, világoszöld lehet a székletük, sőt, enyhén véres is. További tünet lehet még az erős hasfájás, a kiütés, az ekcéma, a csalánkiütés, a hasmenés, a hányás és a nehéz légzés. Ha a kisbabádon bármelyik tünetet veszed észre, azonnal hívd a gyermekorvost és beszéljétek meg együtt, mi legyen a továbbiakban.

Mit mondhat az orvos? Első körben a tej- és tejtermékek kerülését fogja javasolni legalább 2-3 héten át. Ennyi idő alatt megszűnnek a baba panaszai. A tej mellett kerüld el a joghurt, a sajt, a jégkrém fogyasztását, de még néhány salátaöntet is tartalmazhat tejfehérjét, ezért nagyon figyelj oda, mit eszel. Ha néhány hét múlva a kisbabád tünetei megszűnnek, lassan újra megpróbálkozhatsz a tejtermékek bevezetésével az étrendedbe (az orvos utasításai szerint). Ha nem javul a kisbabád, akkor további vizsgálatokra van szükség.

Nem biztos, hogy a te táplálkozásod okozza a problémát a babádnál. Az erős tejleadó reflex is gondot okozhat neki. Ez a legtöbb édesanyánál előfordul a szoptatás első heteiben. Ha fájdalmat érzel szoptatás közben, vagy ha folyamatosan szivárog, spriccel a tej a melledből, akkor túl sok tejed van, ami megnehezíti a kisbabád dolgát szopás közben. Nem tudja tartani a tempót a kiömlő tejjel, ezért folyton köhögnie kell, vagy esetleg fulladozhat is. A széklete is megváltozik ilyenkor, színe zöld, állaga habos, nyálkás lesz.

Büfiztesd gyakran a kisbabádat szoptatás után és közben is, etetések között pedig fejj le egy kis tejet. Beszélj az orvosoddal, vagy egy szoptatási tanácsadóval is, aki szintén sokat segíthet. Mindketten különböző szoptatási testhelyzeteket mutathatnak majd neked, amik segítségével könnyebben megbirkózhat a kisbabád a túlkínálattal akár csak az első hetekről, akár hosszú hónapokról van szó.

A cikk forrása itt.

Ezek is hasznosak lesznek:

  • Minden átmegy az anyatejbe?
  • Tehéntejes hiedelmek
  • Tejallergia vagy laktózérzékenység?
  • Mit egyen a szoptató anya? A 10 leggyakoribb tévhit