Baba

Anyasági támogatás 2017

Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az anyasági támogatásról.
2015. Május 06.

A baba születését követően érdemes nem elfeledkezni az egyszeri támogatást jelentő, ingyenesen igényelhető anyasági támogatásról. Anyasági támogatásra az az anyuka jogosult, aki ki terhessége alatt legalább négy alkalommal – koraszülés esetén legalább egyszer – terhesgondozáson vesz részt.

Fontos kitétel a szabályozásban, hogy a támogatás nem csak a vérszerinti szülőknek jár: az örökbefogadó szülő is kérheti, ha a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadás megvalósul, és a gyám is jogosult lesz rá amennyiben a baba a születését követően hat hónapon belül a gondozásába kerül.

A félreértések elkerülése végett a törvény azt is egyértelműen meghatározza, hogy kinek nem jár anyasági támogatás. Ilyen eset többek között az is, amikor a szülő a baba születése előtt nyilatkozatban hozzájárult a gyermek örökbefogadásához. Ez érvényes természetesen arra az esetre is, ha a gyermek, gyámhatósági határozat alapján kikerül a családból.

Anyasági támogatás 2017 – összeg

Az anyasági támogatás – gyermekenkénti – összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százalékával, jelenleg tehát 64 125 forint. Ikergyermekek esetén ez az összeg természetesen magasabb, az említett öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300 százaléka, vagyis 85 500 forint.

A “Kérelem az anyasági támogatás megállapítására” névre keresztelt formanyomtatvány le is tölthető, illetve igényelhető az illetékes kormányhivatalnál, járási hivatalában, a helyi kormányablaknál vagy a munkahelyeden, ha az társadalombiztosítási kifizetőhelyként működik. Ha rendelkezel ügyfélkapus regisztrációval, akkor elektronikus úton a Magyar Államkincstár eÜgyfél portálján keresztül is intézheted az igénylést. Nagyon fontos figyelni a határidőre, a kérelmet a baba hat hónapos kora előtt add be! A formanyomtatvány kitöltésén túl ne feledkezzünk meg az egyéb iratok, papírok begyűjtéséről sem. Szükség lesz az anyuka személyi igazolványára, lakcímkártyájára, valamint TAJ-kártyájára, a gyerek születési anyakönyvi kivonatának másolatára és TAJ-kártyájára, illetve a terhesgondozáson történő részvételt bizonyító igazolásra is. Örökbefogadás vagy gyámság esetén természetesen az ezeket az eljárásokat igazoló okmányokat is csatolni kell.

Az igénylés, a papír benyújtása ingyenes. A kérelemre a beérkezéstől számított 8 napon belül várhatunk választ. Amennyiben jogosultak vagyunk az anyasági támogatásra és azt megítélik nekünk, akkor soron kívül kiutalják arra a bankszámlára, illetve lakcímre, amit az anyuka a formanyomtatványon megadott.

Fontos azonban tudni, hogy az anyasági támogatás igénylésére a szülést követő hat hónapon belül van módunk. Figyeljünk: ki ne fussunk ki a határidőből, továbbá arra is, hogy a kérelemhez minden szükséges iratot csatoljunk.

Újítás 2018-tól

Jövő év januárjától indul a Köldökzsinór program, amely, az élet minden területére kiterjedő családbarát minősítési kezdeményezés. Az egyszeri anyasági támogatás azoknak jár majd, akiknek a gyermekét anyakönyvezték, és a magyar igazolvány is lehetővé fogja tenni a támogatás igénybevételét. A babakötvény szintén része lesz a csomagnak.

Kapcsolódó cikkeink:

A csecsemőgondozási díj – CSED

A gyermekgondozási díj – GYED