Baba

Apai pótszabadság 2020-ban

Plusz szabadság jár a szülőknek attól függően, mennyi gyereket nevelnek. Az újdonsült apáknak ezen felül még néhány napos fizetett pótszabadság is jár, hogy minél több időt tölthessenek a családjukkal.
2020. Január 27.
Apai pótszabadság 2020-ban (fotó: iStock)

Összefoglalónkban tisztába tesszük, hogy mi a különbség az apasági szabadság és a mindkét szülőt megillető pótszabadság között, illetve azt is megtudhatjátok, hogyan igényelhetitek meg ezeket a plusz szabadnapokat.

Mikor jár a pótszabadság?

Pótszabadság mindkét dolgozó szülőnek jár addig, amíg a gyerekek be nem töltik a 16 éves kort. Egy gyerek után 2, két gyerek után 4, három vagy több gyerek után pedig 7 nap plusz szabadság jár. Azoknak a szülőknek, akik fogyatékkal élő gyereket (vagy gyerekeket) nevelnek, további 2 nappal nő a pótszabadság száma.

Pótszabadság jár a vér szerinti és örökbefogadó szülőnek, a gyámnak és a nevelőszülőnek is.

Mi az az apai pótszabadság?

Az apai pótszabadság (a híradásokban leginkább apasági szabadságként emlegetik) azoknak a férfiaknak jár, akiknek új gyermeke született. Ha gyermeke születik, 5 nap szabadság illeti meg az apát, amit a munkáltató legkésőbb a születést követő második hónap végéig köteles kiadni. Ha ikrek érkeztek a családba, az apai pótszabadság 7 nap.

Hogyan kérhető az apai pótszabadság?

Ahhoz, hogy az újdonsült apa fizetett pótszabadságot kapjon, be kell mutatnia a munkahelyén a gyerek eredeti születési anyakönyvi kivonatát, majd írásban nyilatkoznia kell arról, hogy szülői felügyeleti joggal rendelkezik. Minden más papírmunkát a munkáltatónak kell elintéznie a Magyar Államkincstár felé.

Mekkora összeg jár az apai pótszabadság idejére?

A fizetett pótszabadság összege az apa bruttó keresetétől és a szociális hozzájárulási adótól (amelynek mértéke 2020-ban 17,5 százalék) függ. Ezt az összeget a munkáltatónak kell kiszámolnia és kifizetnie, a költséget pedig a Magyar Államkincstártól fogja visszaigényelni.

Egy kis kitekintés – így viszonyulnak az apai pótszabadsághoz külföldön

Az utóbbi időben egyre többet hallani arról, hogy egyes európai országokban megemelték az apáknak járó pótszabadság idejét. Például Spanyolországban már nyolc hét, Ausztriában egy teljes hónap extra szabadság jár a férfiaknak. Finnországban kilenc hetet vehetnek ki az apukák, Portugáliában pedig három hét szabadság illeti meg az apákat.

Az apákat megillető pótszabadság bővítése egyébként már régóta téma az Európai Parlamentben is. A tavaly májusi EP-választás előtt döntöttek is arról, hogy európai minimumot vezetnek be az apaszabadság kérdésében, azonban ezt a tervezetet az Európai Tanácsnak még jóvá kell hagynia.

Ha az Európai Tanács is elfogadja a minden tagállamra kiterjedő apai pótszabadságot, akkor Magyarországnak három éve lesz arra, hogy saját jogrendszerébe is beépítse az uniós minimumot, vagyis a jelenlegi öt napról tíz napra bővítse az apai pótszabadságot.

Kapcsolódó cikkeink: