Baba

Az állatteszteken megbukott a vakcina, mégis kipróbálták csecsemőkön

Hatból öt majom elpusztul abban a tbc elleni védőoltás tesztben, amelyet az Oxford Egyetem munkatársai közel 1400 dél-afrikai csecsemőnek adtak be az állatkísérlet után.
2018. Január 12.
Az állatteszteken megbukott a vakcina, mégis kipróbálták csecsemőkön

A Daily Mailben megjelent cikk szerint 2009-ben szakemberek olyan tájékoztató lapokat adtak a dél-afrikai szülőknek, amelyekben azt szerepelt, hogy a vakcina jó eredményeket ért el az állatokon végzett teszteken – írja a 24.hu. Nem közölték a kutatók, hogy a majomkísérletek rossz eredménnyel zárultak: hat majomból öt elpusztult ugyanis a teszt során. Azzal vádolják most a kutatókat, hogy kimazsolázták a vizsgálataik eredményét.

A tbc elleni MVA85A nevű vakcina nem károsította a dél-afrikai csecsemőket, igaz nem is védte meg őket a tuberkulózistól.

Az Oxford Egyetem azt állítja, hogy átadták az adatokat a hatóságoknak az oltások beadása előtt. Egyébként a vakcinát már nem alkalmazzák. A majmokon kívül kísérleteztek egereken és tengerimalacokon is, illetve más majomfajokon, ezekben az esetekben jól szerepelt a készítmény. A kutatók azt állítják, hogy az elpusztult majmokon egy erősebb vakcinát teszteltek. Az új jelentés azonban hangsúlyozza, hogy ezekről az eredményekről is be kellett volna számolniuk a dél-afrikai szülőknek.

Malcolm Macleod, az Edinburgh-i Egyetem szakértője szerint finomítani kell azokon a módszereken, melyek alapján megállapítható, hogy egy új oltóanyag készen áll-e a klinikai tesztekre.

Az ilyen esetek hozzájárulnak ahhoz, hogy a közvélemény egyre kevésbé bízik a tudományban.

Jonathan Kimmelman, a McGill Egyetem munkatársa azt állítja, hogy nem egyedi esetről van szó: korábban már többször előfordult, hogy hibás, befejezetlen vagy éppen negatív állatteszt-eredmények után adtak be embereknek kísérleti készítményeket.

Az oxfordi csapat szerint ugyanakkor ki kellett próbálni a vakcinát a csecsemőkön, mert a készítmény korábban jól szerepelt a többi vizsgálaton.

Később három, egymástól független vizsgálat is tisztázta az oltás fejlesztőjét, Helen McShane-t, egy 2016-os tanulmány pedig azt igazolta, hogy a korábbi tesztek eredményei miatt ki kellett próbálni csecsemőkön is a készítményt. Az ellenőrzések szerint a vakcina tesztelése megfelelő volt, óriási, pozitív adategyüttesen alapult.

Kapcsolódó cikkeink oltás témában:

Forrás: 24.hu