Baba

Az is baj, ha tápszeres, és az is, ha sokáig szoptatod?

Akár szoptatod, akár tápszerrel eteted a kisbabádat, kisgyermekedet, arra készülj fel, hogy az ismerőseidnek meg lesz a véleménye rólatok, amit persze nem félnek majd magukban tartani.
2017. Augusztus 09.

Az is baj, ha szoptatsz?

“Nem éhes ez a baba?”, “Eleget eszik?”, “Biztos, hogy elég neki a tejed?”, “Miért nem adsz neki egy kis tápszert is?” Ezek azok a kérdések, amelyeket már valószínűleg te is hallottál legalább egyszer valamelyik barátodtól, rokonodtól. Készülj fel azonban, a legidegesítőbb majd akkor jön el, amikor a kisbabád betöltötte az egyéves kort: “nem gondolod, hogy már nem kellene szoptatnod? Olyan nagy már!”

De azoknak sem könnyű, akik tápszerrel etetik a kisbabájukat: “miért tápszert adsz neki, amikor az anyatej sokkal jobb? A tápszer nem elég jó neki!”, “Bárki tud szoptatni, biztos nem voltál elég kitartó!”

Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel és kijelentésekkel valamennyi édesanyának meg kell küzdenie. Pedig ehhez aztán senkinek semmi köze nincs rajtatok kívül. A gyermeked boldog, te boldog vagy, miért nem elég ez? – írja a blogs.babycenter.com.

A kisbabák táplálása örök téma, mindenkinek megvan a véleménye róla. Ha szoptatsz, az a baj, ha tápszert adsz, az még nagyobb baj. Pedig számtalan oka lehet az utóbbinak. Vannak olyan nők, akik bármennyire is szeretnének, nem tudnak szoptatni valamilyen egészségügyi probléma miatt. Vannak, akik akárhogy fejik a melleiket éjjel-nappal, akkor sem tudnak fél decinél többet kipréselni magukból. Inkább akkor hagyják éhezni a picit? Mi a baj a tápszerrel? Kisbabák millió fogyasztják nap, mint nap. Miért kell még ezért is bűntudatot kelteni az édesanyákban?

Na de azok sem járnak jobban, akik szoptatnak. Eleinte jönnek a kérdések: “biztos, hogy elég neki a tejed? Szerinted nem marad éhes az a pici?” Vagy épp az ellenkezője: “nem gondolod, hogy túl sokszor lóg rajtad? Miért nem eteted inkább 3 óránként?” Na és ha mindez nem lenne elég, ahogy nő a baba, és elérkezik az első születésnapja, egyre több rosszalló tekintettel találkozol, amikor kiderül, neked még eszed ágában sincs abbahagyni a szoptatást és elválasztani a picit.

A terhességed alatt végig azt hallgattad: milyen fontos a szoptatás, milyen hasznos, ha szülés után azonnal a melledre kerül a kisbabád. Hónapokig csak azt olvastad mindenhol, hogy az anyatej a legjobb, amit adhatsz a gyermekednek, te mindent el is követsz, hogy ez így is legyen. Aztán ahogy telik az idő, egyre többen néznek rád furcsán, amikor kiderül, az egyéves gyermeked még mindig cicizik.

Ismerősek az alábbi mondatok?

“Egyéves kor után már teljesen felesleges szoptatni.” (Megjegyzés: ez egyáltalán nem igaz.)

“Már olyan nagy a gyermeked, nem zavar, hogy még mindig szoptatnod kell őt?”

“De hát már annyi foga van. Még most hagyd abba, mielőtt kibújik az összes!”

Nem tudni, miért jó az az ismerősöknek, hogy beleszólnak egy ilyen fontos, intim dologba, mint a szoptatás. A te melleid. A te kisbabád. A ti életetek. A ti döntésetek. Soha ne szégyelld, hogyan táplálod őt, akár szoptatod, akár tápszerrel eteted, akár kombinálod a kettőt. Soha ne hallgass azokra a jóakarókra, akik elítélnek, amiért igény szerint szoptatsz, de azokra sem, akik szerint a tápszer valami bűnös dolog. A legfontosabb, hogy a kisbabád egészséges legyen, fejlődjön és gyarapodjon, akár így, akár úgy.

Kapcsolódó cikkek: