Baba

Baba fülbevaló: milyet válasszunk?

Mikor érdemes kilövetni a baba fülét? Ha ezt már eldöntöttük, csak az a kérdés maradt hátra, hogy milyen fülbevalót válasszunk?
2016. Augusztus 06.

Milyen legyen az első fülbevaló?

Már önmagában a füllyukasztás is meglehetősen megosztó kérdés. Sokan úgy gondolják, hogy egy kislány nem is igazi lány fülbevaló nélkül, szinte a babakelengye része az ékszer is, a baldachinos kiságy mellett, ezért már rögtön a születés után, sokszor a kórházban túl is esnek gyermekük füllyukasztásán.

Mások nagyobb óvatosságra intenek, bőrgyógyász, fül-orr gégész szakorvos véleménye szerint is hat hónapos kor alatt semmiképpen sem ajánlatos a füllyukasztás, mert az immunrendszer még fejletlen ahhoz, hogy kellőképpen kivédje a kórokozók támadását. Érdemes az első oltásokat is megvárni mielőtt füllyukasztásra kerül sor.

Vannak, akik szerint ezt a kérdést a gyerekre kell bízni, megvárni azt, hogy ő mit szeretne és mikor. És vannak olyan szülők is, akik, szerint a nőiség bár fontos dolog, ennek túlhangsúlyozása kisgyermekkorban nem túl szerencsés.

Bármelyik táborba is tartozunk legkésőbb 9-10 évesen a lányok nagy része fülbevalóra áhítozik. De milyen az ideális fülbevaló babáknak?

A fémallergia elkerülése miatt az első fülbevalók mindenképpen nikkel, króm és kobaltmentesek legyenek. A legjobb ha a kicsi ékszere orvosi fémből, ezüstből, titániumból, platinából vagy aranyból készült (a fehérarany sem jó választás, mert tartalmazhat nikkelt).

A fülbevaló mérete alkalmazkodjon a gyermek fülcimpájának méretéhez, minél kisebb, annál jobb. Ne lógjon, ne tudja húzogatni, rángatni. vegyük figyelembe, hogy amikor elkezd önállóan öltözködni, akkor ne akadhasson bele a ruha a fülbevalójába. Ne álljon el nagyon a fülbevaló a fültől. Ugyanezért érdemes nehezen ki-és bekapcsolható fülbevalót választani.

Nem utolsó szempont, hogy ne legyen hivalkodó, feltűnő. A fülbevalóval csakúgy, mint a ruházattal sok mindent közlünk a külvilággal. Gyermekünk nem a tulajdonunk, nem kis felnőtt és nem is karácsonyfa, a kevesebb több elvét érdemes követnünk. Egyszerű, a gyermekhez illő, gyermekeknek való fülbevalót válasszunk.

Kapcsolódó cikkeink: