Baba

Ezt kell tudnod, mielőtt kilyukasztatnád a kislányod fülét – a szakérő szerint

Egy fontos dolog, amit érdemes figyelembe vennie annak, aki szeretne fülbevalót a kislányának fülakupunktúrás addiktológus szakértőtől.
2023. Május 15.
kislány fülbevalóval
Fotó: Getty Images

Megosztó kérdés, hogy kilyukasztassuk-e a baba fülét, nagyon sokan elképzelni sem tudják, hogy ne legyen a kislányuknak fülbevalója, mások elszántan ellenzik, mondván hogy legyen a gyerek döntése majd később. Ez nagyrészt ízlésbeli kérdés és saját döntés, de van egy fontos szempont az esztétikai véleményen túl, amit érdemes átgondolni. Még csak nem is arról van szó, hogy mennyire fáj a művelet a babának, vagy mennyire zavaró számára a fülbevaló. A füllyukasztásnak és fülékszerviselésnek van egy általánosabb, az egészségre gyakorolt hatása, amellyel nem árt tisztában lenni. Erről Kis Viola fülakupunktúrás addiktológus mesél bővebben.

Térkép a fülön

A természetgyógyászat megközelítésében a fül egy mikrorendszer – ez azt jelenti, hogy ez egy kiemelt jelentőségű hely a testen, ahol az egész szervezet valamilyen formában leképeződik. Egyszerűbben: a szervezet egésze kivetül, megjelenik az adott mikrorendszeren vagy reflexzónán (a fülön kívül ilyenek például a tenyér vagy a talp). Még érthetőbben: kapcsolat áll fenn például a fül bizonyos részei és az ezeknek megfeleltethető szervek vagy testrészek között. Gondoljunk csak a talpreflexológiára: a kezelés során a talp egyes részein nyomásra tapasztalható fájdalom, érzékenység, elszíneződések árulkodnak a hozzájuk köthető szervek állapotáról, illetve az egyes pontok kezelésével terápiás hatást lehet gyakorolni a nekik megfeleltethető szervekre.

„A fülcimpa, ahová a fülbevalót szúrják, a fülakupunktúrában a fej zónája – figyelmeztet a szakértő. – Itt található a szem funkcionális pontja, ez azt jelenti, hogy a megfelelő helyre szúrt fülbevaló a szemet stimulálja. Állítólag réges-régen a kalózok is azért viseltek fülbevalót, mert azt tartották, hogy attól élesebb lesz a látásuk. Szóval, ha jó helyre teszik, akkor akár jótékony hatása is lehet egy fülbevalónak. Ám aki nem tanulta fülakpunktúrát, nem ismeri a fül reflexzóna-térképét, az könnyen elvétheti a megfelelő helyet. Egy kisbabának ráadásul nagyon picike a füle, nem olyan egyszerű megtalálni az ideális pontot.”

Mi van, ha mellé megy?

Nem minden akupunktúrás pont ilyen, mint a szemé, ahol nem probléma a folyamatos ingerlés. Az úgynevezett anatómiai pontok állandó ingerlése kedvezőtlenül hathat azokra a szervekre, amelyekkel kapcsolatban állnak. „A fülcimpán találhatók a mandulákkal, a fogakkal, az állkapoccsal, orral kapcsolatban lévő pontok is, ezeket nagyon nem jó folyamatosan stimulálni. Az akupunktúrás kezelések is általában 4-6 hétig tartanak, és utána szünetet kell beiktatni. Mivel minden pont ingerlése másféle hatást vált ki, nincsenek általánosan jellemző tünetei annak, ha esetleg a fülbevaló nem megfelelő helyre került – folytatja Kis Viola. – Erre gyanakodhatunk hirtelen megjelenő gyakori vagy állandó fejfájás, fogproblémák, újonnan megjelenő, szokatlan tünetek esetén.” Babák, pici gyerekek esetén persze erről tőlük nem kapunk egyértelmű visszajelzést, ezért ritkán merül fel, hogy a frissen behelyezett fülbevaló lehet valamilyen panasz, kellemetlenség okozója.

Menjünk biztosra

Ha úgy döntünk, ezt a szempontot is figyelembe vesszük, amikor fülbevalót tetetünk be a gyermeknek (vagy akár saját magunknak), az alábbi teendőkkel segíthetjük, hogy a megfelelő helyre kerüljön az ékszer.

  • A legjobb, ha képzett fülakupunktúrás szakember szúrja ki a fület.
  • Ha erre így nincs lehetőség, megkérhetjük a szakembert arra, hogy jelölje be a megfelelő pontot.
  • Tapasztalt, megfelelő gyakorlattal rendelkező füllyukasztó szakemberhez menjünk, aki a fülbevalót gyorsan, fájdalommentesen és precízen helyezi be a megjelölt pontba.

A piercing para?

A fülakupunktúrában a fül oldalsó, porcos része, az antihelix, ahová gyakran szúrnak piercingeket, a gerincoszlop zónája – a szakértő szerint a folyamatos ingerlés nem optimális ezen a területen (sem). A porc ráadásul nehezen regenerálódik, a kivett piercing helye is sokáig megmarad.

Sokat hallani mostanában a Shenmen piercingről. A Shenmen a hagyományos kínai gyógyászatban lélekkaput jelent, az ide szúrt piercinget fejfájásra, szorongásra, sztresszre, pánikrohamokra, alvászavarokra, fülzúgásra ajánlják. „Az tudja megtalálni ezt a speciális pontot a fülön, aki tanulta, hogy kell ezt beazonosítani, bemérni. Aki nem szakértő, az csak úgy nagyjából tudja, merre kell keresni, de ha elvéti, kerülhet az a piercing a térd vagy a belső nemi szervek zónájába – ahol szintén nem optimális a folyamatos stimuláció.” Ha a kamaszod mindenképp fülpiercinget szeretne, beszélgess el vele erről, esetleg kérd fülakpunktúrás szakértő tanácsát. És ha úgy döntötök, hogy bevállalhatja, vagy te szeretnél shenmen-piercinget, mindenképpen képzett, tapasztalt, precíz szakembert keressetek a behelyezéshez.