Terhesség

Egy émelygős nap története

Pocak még sehol, de a tested számtalan jelzéssel figyelmeztet arra, hogy babát vársz. Émelyegsz, majd elalszol, szédülsz? Üdvözlünk a friss anyák egyetemes közösségében! Segítünk néhány trükkel.
2011. Július 10.

Reggel 7 óra

A “reggeli rosszullét” hamarabb fúj ébresztőt, mint a vekkered?

Megoldás: az ágyba vitt reggeli! Na persze, hiszen egész éjjel nem ettél, márpedig az éhség köztudottan felerősíti a hányingert. Kérd meg életed párját, hogy gyorsan hozzon neked egy szelet pirítóst, ami kicsit megdobja a vércukorszinted. A legjobb, ha egy csésze borsmenta- vagy kamillateát készít mellé, a gyógynövények lecsillapítják háborgó gyomrodat.

A reggeli émelygés gyakran együttjár a terhességgel

8 óra

Hiába van csúcsforgalom, itt az ideje, hogy elvonszold magad a munkahelyedre. Még rágondolni is rossz…

Ha autóval jársz, parkolj a munkahelyedtől néhány saroknyira, ha busszal, menj legalább egy-két megállónyit gyalog! A mozgás endorfinokat szabadít fel a szervezetedben, ez amolyan hangulatjavító hormonkoktél, amitől jobb lesz a kedved, és a fáradtságérzeted is csökken. Egy kellemes reggeli séta egész napra feltölt energiával, este pedig jobban alszol tőle.

9 óra

A kolléganődet döbbenetes parfümfelhőben találod – hogy nem vetted ezt eddig észre? És hogy fogod túlélni mellette a napot?

Szagot szaggal! Az aromás citrom remek ellenszere az émelyítő illatoknak. Cseppents kevés illóolajat a zsebkendődre, és észrevétlenül tedd az orrod elé, ha a veszélyes személy közelít!

10 óra

Megbeszélésre kell menned a főnököd zsúfolt, levegőtlen irodájába. Ó, egek!

A megoldás: mentolos cukorka és sok víz. A mentol enyhíti a rosszullétet, és frissebbnek tűnik tőle a levegő is, a víz stresszoldó hatása pedig itt is nagy segítség. Különben is sokat kell innod, főleg, ha nemcsak émelyegsz, hanem valóban hánysz is reggelente – a folyadékot pótolni kell! Ha már reggel tudod, mi vár rád aznap, öltözködj okosan! Úgy válassz, hogy ha kell, le tudj venni egy-két réteget a fülledt helyiségben, és az sem árt, ha alakuló pocakodat is elrejti a ruha a tolakodó tekintetek elől.

12 óra

Kolléganőd vigyorogva közli, hogy éppen olyan holtsápadt vagy, mint amilyen ő volt a terhessége elején!

Fogd rá a tegnapi vacsorára! Aztán kapd fel a fogkeféd, és látványosan vonulj ki a mosdóba. Egy alapos fogmosás csak jót tehet: felfrissíti a leheleted és téged is. Ha pedig azok közé tartozol, akiket az émelygős napokon még a saját nyáluktól is a rosszullét kerülget, most megszabadulhatsz ettől a pocsék érzéstől.

1 óra

Mindenki siet az étkezőbe. Belépni abba a kelkáposztaszagba…?! Még a gondolatától is felfordul a gyomrod.

A közös – és vélhetően kissé zsíros – ebéd helyett válassz tartalmas szendvicset vagy salátát! Néhány hétig nyugodtan élhetsz jó minőségű hideg koszton, ne aggódj, a nyers ételek gyakran több hasznos anyagot tartalmaznak, mint a sült, főtt fogások.

3 óra

Délutáni punnyadás. Azon töröd a fejed, hogy szép lazán becsúszol az íróasztal alá, és alszol egy jót, esetleg észrevétlenül elmajszolod azt a tábla csokit, amit két napja dugtál a fiókba hasonló vészhelyzetekre.

Inkább engedj a csuklódra hideg vizet, az majd felébreszt! Aztán rágcsálj el egy müzliszeletet, hogy az energiaszinted is rendbe jöjjön, de vigyázz, mert a túlzásba vitt cukorfogyasztással épp az ellenkező hatást éred el. Csokizás helyett egyél inkább naponta négy-öt alkalommal egészséges szénhidrátokat, mint amilyen a teljes kiőrlésű kenyér, a barna rizs vagy a zabpelyhes süti – segítségükkel garantáltan jó formában maradsz egész nap.

5 óra

A munkának vége, de az esti program a barátnőiddel még odébb van. Mivel is kellene elütni ezt a kis időt?

Relaxálj, pihenj, esetleg jelentkezz be talpmasszázsra! A reflexológia különösen jótékonyan hat a terhességi hormonokra, a hozzáértő kezek varázslatosan enyhítik a fáradtságot, sőt az émelygést is. A lényeg, hogy olyan szakembert válassz, akinek van gyakorlata a várandósok masszírozásában, és pontosan tudja, milyen olajat használhat ebben az esetben!

7 óra

A törzshelyeteken a csajok kezdenek gyanúsan méregetni, amiért az ásványvízen kívül semmi mást nem vagy hajlandó rendelni.

Mondd azt, hogy felfáztál, ezért orvosi rendelvényre kell innod ezt a rengeteg vizet a szokásos gin-tonic helyett! Senkinek nem fog eszébe jutni eztán, hogy kínálgasson.

8 óra

Kész. Totálisan elbágyadtál, az este menthetetlen.

Panaszkodj a reggeli megbeszélésre, ami miatt korán kellett kelned, és búcsúzz el a társaságtól!

9 óra

A párod nagyon szeretne veled összebújni, de ehhez aztán most végképp nincs kedved. Persze megbántani sem lenne jó…

Üljetek be egy nagy kád vízbe, a testi közelség és a finom meleg ellazít, meglátod! Az első hetek-hónapok megpróbáltatásai a legtöbbünknél kis időre visszafogják a szex iránti vágyat – de ne keseredj el, ez csak múló állapot. Addig is keressetek olyan intim helyzeteket, amelyek mindkettőtöket kárpótolnak a kényszerszünetért.

10 óra

A kanapén bóbiskolsz. Ajaj.

Mars az ágyba! Fáradtan egyre rosszabbul fogod érezni magad – most muszáj aludni! Ha bírja a gyomrod, egyél pár falatot lefekvés előtt – a banán és a mézes tej például bizonyítottan jó “altatószer” -, így nem fogsz az éjszaka közepén farkaséhesen ébredni.

1 óra

Mire az ágyhoz értél, kiment az álom a szemedből. Már végtelenül fáradt vagy, mégis képtelen vagy elaludni, cikáznak a fejedben a gondolatok.

Írd le, amit érzel! Sose bánd, ha túlságosan bánatosra sikeredik az iromány – a lényeg, hogy kiengedd a gőzt. Írj le bármit: ha eleged van az egészből, és unod már a tomboló hormonjaidat, akkor azt! Fogadd el az érzéseidet, és add át magad a pihenésnek. Meglátod, holnap egy kicsivel minden jobb lesz!

További olvasnivalók a terhességről:

Forrás: Kismama magazin