Baba

Bababarát utószezon

Talán meglepő, de kisbabával még jobb is utószezonban nyaralni, hiszen az idő picit enyhébb, pont kellemes, a nyüzsgés is kisebb, kevésbé fárasztja a babát. Ráadásul a szülőknek is kényelmesebb így, hiszen jobban tudnak figyelni a csöppségre.
2012. Szeptember 19.

Belföldi tippek

Bár Magyarországon jó pár éve szeptemberben is 30 fok körüli a csúcshőmérséklet, ha belföldre tervezzük a késői nyaralást, jó, ha van a tarsolyunkban B terv is. A legjobb persze az, ha a kiszemelt nyaralóhely kevésbé jó idő esetén is biztosít programokat a családnak.

Gyerekbarát paradicsom az utószezonban is: Gyenesdiás

Noha Gyenesdiás kicsit távolabbi célpontnak tűnhet a Balaton partján, mégis érdemes felkeresni. Rengeteg a család- és bababarát hotel, panzió, kemping, számos apartman és vendégház kínálja szolgáltatásait. A legtöbb helyen saját játszótér van az udvaron, gyakran gyerekmedencével.A diási Játék strand a balatontipp.hu felmérése szerint 35 helyszín közül ért el első helyezést. Nagyon tiszta, sok az árnyék, besétálós, homokos a vízpart, rengeteg a program.

Biciklivel is kiválóan bejárható a balatoni bringakörút, ami utószezonban, ha nincs éppen strandidő, nem elhanyagolható szempont, a gyenesdiási Tourinform irodában pedig kerékpárt is lehet bérelni. Nincsenek nagy emelkedők, viszont a település helyzetéből adódóan minden kanyarban más és más kilátás nyílik a Balatonra, igazán megéri!

Gyerekkel étterembe?Gyenesdiáson erre a kérdésre a válasz: igen. A legtöbb étteremben van menü, etetőszék, játszótér kint, játszósarok bent, így talán még arra is van esélyed, hogy két percig elmerengj a kávé fölött: nyaralni jó.

Titkos tó Pécs mellett

Bababarát utószezon

Pécs kétségtelenül az ország egyik legszebb városa, tagadhatatlanul mediterrán hangulattal. Itt még a legfagyosabb télben is melegebb van egy-két fokkal, mint másutt, tehát utószezonban is kicsit melegebb időre számíthatunk.

Pécstől 14 kilométerre, a Mecsekben helyezkedik el a mesebeli Orfű. Három mesterséges tó található a községben, az egyiket pár éve homokos stranddá alakították, a tavat pedig Baranya megye legbiztonságosabb vizének minősítették.A homokos partról a lelkes totyogók szülői segítséggel szinte a tó közepéig besétálhatnak. Igazi Kánaán kisgyerekeseknek. Ha pedig nem lenne rekkenő hőség, helyben bérelt biciklivel a tavat is körbe lehet tekerni, megcsodálni a fantasztikus tájat. Ha pedig kis nyüzsgésre vágynánk, autóval 20 perc alatt Pécsett lehetünk, ahol a számtalan látnivaló mellett a nemrég átadott Zsolnay-negyedben fantasztikus gyerekprogramok várják a kicsiket és a kicsit nagyobbakat. Klikkelj ide!

Külföldre?

A külföldi nyaralás általában költségesebb, és babával alaposan meggondolja az ember, vállaljon-e egy hosszabb utat, bár aki már egyszer próbálta, többnyire nem szokott hezitálni, hogy újra megtegye-e. Nagy bosszúság lehet, ha a kiszemelt nyaralóhelyen éppen azon a héten esik az eső. Az ehhez hasonló malőröket teljesen nem lehet kivédeni – de lássuk be, erre azért főszezonban sincs garancia –, érdemes tehát nemzetközi meteorológiai oldalakon tanulmányozni a korábbi évek időjárását, átlaghőmérsékletét.

Bababarát utószezon

Az elérhető kedvenc

Természetesen Horvátország. Utószezonban egyáltalán nem kell aggódni az időjárás miatt, szeptemberre még bátran foglalhatunk szállást. Ha kisebb babával megyünk, arra sem kell külön gondot fordítanunk, hogy a kedvéért mindenképpen homokos partot találjunk, hiszen nekik általában elég egy kis méretű felfújható medence, amit kényelmesen oda tudunk tenni a napernyő alá. Már járni tudó babával már érdemesebb a homokos partokat vadászni, Veli Losinj például kitűnő úti cél lehet, kicsit több utazással fantasztikus homokos part és egy hangulatos kisváros a jutalmunk. Családosoknak szintén jó szívvel ajánlható Medulin, Magyarországról gyorsan megközelíthető, és isteni a partja.

További homokos strandok:

Zambratija, Opatija, Malinska, Crikvenica, Lopar és Supetarska Draga, Pag sziget, Nin, biogradi riviéra, Asman és Ugljan sziget, Omis

Görögország

Görögországgal egyáltalán nem lehet mellélőni. A nap süt, a tenger kék, rengeteg a homokos strand, és az utazási irodák augusztustól elkezdik ontani az utószezonos ajánlatokat. Ha már nincs akkora hőség, a csodás városokat is be lehet járni egy-egy nap alatt, nem kell attól félni, hogy napszúrást kap a család.

Bulgária újratöltve

Sokan ódzkodnak ettől az újra felkapott nyaralóhelytől, de oktalanul. Bulgária végtelenül baba- és gyerekbarát nyaralóhely. Strandjai homokosak, szállodáinak tisztasága nyugat-európai színvonalú. A tengerpart általában telis-tele van kisgyerekes családokkal.A legkedveltebb célpont mostanában a teljesen beépült Napospart, ahol még indokoltabb az utószezoni nyaralás, hiszen ez most a legfrenkventáltabb nyaralóhely, főszezonban erős zsúfoltsággal kell(ene) számolnunk, utószezonban viszont ez is épp kellemes.Ha kicsit kalandvágyóbbak vagyunk, kereshetünk kisebb üdülőfalvakat is, garantáltan családias légkör fogad majd minket. Idegennyelv-tudással a kisebb városokban ne nagyon számoljunk, akinek megvan még, vegye elő az orosztudását, azzal megy a legtöbbre.

Extra tippek, ha utószezonra tervezzük a nyaralást:

Ha utószezonra tervezitek a pihenést, nem könnyű végignézni, ahogy az összes barát szépen összecsomagol és elmegy nyaralni. Gondolj arra, hogy amikor ők már réges-rég hazajöttek, ti majd még csak akkor indultok útnak! Viszont a nyarat a városban túl kell élni valahogy. Ha megoldható, baráti körben szervezzetek közös pancsolós programokat. A kicsiknek hatalmas boldogság egy felfújható medence is.Próbáljatok összehozni pár „mininyaralást”. Ha apa ki tudja venni a péntekeket, mindannyian elmehettek a legközelebbi tóhoz, és a család is együtt lehet egy kicsit.