Baba

Bajok a bőrrel

Az egyik legjobb program nyár derekán kétségtelenül a strandolás. A gyerekek érzékeny bőrét azonban megviselheti a klóros víz, de kaput nyithat akár szemölcs- vagy gombafertőzésnek is.
2011. Július 19.

Nyáron egészen más hatások érik bőrünket, mint a hűvösebb évszakokban. Nem csak a napfény több. A fürdés, a szél, a közös helyiségek használata, mind nagyobb kockázatot jelent külső védelmi vonalunk számára. Segítheted a szervezet munkáját homeopátiás szerekkel is. Ne feledd, hogy mint minden homeopátiás kezelés esetén, a tüneti szerek itt sem mindig elegendőek! A tartós gyógyuláshoz szükséges alkati szer kiválasztása azonban szakorvosi feladat, ehhez mindenképpen keress fel egy homeopata orvost!

Bőrszárazság

A bőr kiszáradása önmagában is nagyon kellemetlen lehet, kezelést igényel. Ha a bőr viszket, korpázóan hámlik, és a meleg víz enyhít a tüneteken, az Arsenicum album segíthet. A viszkető bőrre jó hatással van a Staphysagria is.

Lábgomba

A viszketést okozhatja bőrgomba is, ami leggyakrabban a lábujjak között jelenik meg először, de áterjedhet a talpra és a lábfejre is. Érdemes rendszeresen ellenőrizned a kicsi lábát, hogy időben elcsíphesd a fertőzést – különösen a 4. és az 5. ujj köze hajlamos a fertőzésre, itt kezdd a vizsgálatot! Ha már felütötte fejét a gomba, a bőr fehéres színűvé válik, hámlik, előfordul, hogy fájdalmasan be is reped: az Arsenicum iodatum javíthat a helyzeten. Nagyobb gyerekeknél megpróbálkozhatsz az ecetes lábáztatással is, aminek enyhe fertőtlenítő hatása van Egy tálba tölts langyos vizet, és önts bele egy-két evőkanál ecetet. Hetente kétszer 10 perc áztatással jó eséllyel eltüntetheted a gombát.

Szemölcsök

Ha nem csak nyáron vagytok vízimádók, az „uszodaszemölcs” kifejezés ismerősen csenghet. Az apró szemölcsöknek ez a típusa gyakorlatilag az egész testen megjelenhet, akár tömegesen is. A vizes közegben nagyon jól terjedő fertőzés ellenszere a Dulcamara. Ha a szemölcs a talpon jelenik meg, önállóan vagy csoportosan, a teteje pedig kemény, akkor az Antimonium crudum a jó választás.

Egyedül álló, kerek formájú szemölcsre Calcarea carbonicát használj.

A Graphites a körömszéli szemölcsök ellenszere.

Az ajkakon, az orrhegyen, a köröm alatt növő szemölcsöket legsikeresebben a Causticum tünteti el.Bármelyik szemölcsfajtával is állsz szemben, a jól kiválasztott szer mellett minden esetben szükséged lesz a Thujára is!