Baba

Bárányhimlős gyorssegély

A jellegzetes bárányhimlős pötty a törzsön jelenik meg, és soha nem terjed át a hajas fejbőrre. Az első pöttyöt napokon belül tucatnyi követi - lázzal, viszketéssel, nyűglődéssel és kéthetes szobafogsággal.
2011. Július 26.

A bárányhimlő hosszan tartó betegség, és több szakasza van. Jó hír, hogy a jól megválasztott homeopátiás szerek sokat segíthetnek abban, hogy rövidebb idő alatt elmúljanak a kiütések, és kevesebb kellemetlenséget okozzon az őrjítő viszketés.

Az első pöttyök megjelenésétől a pörkösödésen át a teljes gyógyulásig hosszú út vezet, és ennek megfelelően minden szakaszban mások a gyerek tünetei, panaszai, így a panaszok enyhítésére is többféle szert érdemes adni. Egy-egy szert addig kell használni, amíg fennállnak az arra jellemző panaszok. Érdemes erősen figyelni a gyerekre, és bátran váltani, amint változnak a tünetek.

Az első pöttyök

Az első kiütések megjelenésekor mérges szömörcéből készült homeopátiás szer (Rhus toxicodendron) a jó választás. Ennek a növénynek az érintése a bárányhimlőhöz hasonló vörös foltokat okoz, ezért a hasonlóság elve alapján tökéletes gyógyszer, és hatékonyan képes megakadályozni, hogy a gyerek teljes testét ellepjék a kiütések. Érdemes a diagnózis után azonnal használni, ez a bárányhimlő homeopátiás kezelésének általános szere. Elsősorban a viszketést és az emiatt fellépő nyugtalanságot képes enyhíteni.

Ha itt a láz

Ha a gyereknél lázzal kezdődik a bárányhimlő, nem pedig kiütéssel, akkor a sisakvirág kivonatával (Aconitum) érdemes folytatni a kezelést, főleg ha a beteg erős szomjúságról is panaszkodik. Ha nem a láz, a kiütés, hanem a feltűnően kipirult arc, forró bőr és a fejfájás a fő tünet, akkor a nadragulya (Belladonna) legyen a következő lépés.

Hólyagok mindenütt

A jellegzetes bárányhimlős hólyagok megjelenésekor egy ásványi anyagból készült szert, a fekete antimonitot (Antimonium crudum) lehet bevetni, ezt a szert érdemes használni akkor is, ha a fürdés nem csillapítja a viszketést, hanem éppen ellenkezőleg, felerősíti a panaszokat. Ha megindult a pörkösödés, a szebb gyógyulás és a viszketés csökkentése érdekében adj farkasboroszlánt (Mezereum) a gyereknek, míg el nem múlik a betegség utolsó nyoma is.