Baba

Befolyásolja a fehérje típusa a csecsemők növekedését?

A csecsemők növekedését jelentősen befolyásolja, hogy milyen forrásból származik az a fehérje, amit megesznek - állítja egy kutatás.
2018. Május 26.
Befolyásolja a fehérje típusa a csecsemők növekedését?

Az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent amerikai kutatás azt vizsgálta, hogy a tápszerrel etetett csecsemők fejlődését befolyásolja-e a tejtermék-, illetve a hús alapú fehérjepótlás.

A University of Colorado gyermekgyógyász kutatói úgy találták, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy a babák által fogyasztott fehérje milyen forrásból származik.

A tanulmány vezető szerzője, Minghua Tang gyermekgyógyász és munkatársai 64 tápszeres, 3 és 5 hónapos kor közötti, egészséges, időre született babát vizsgáltak meg és azt találták, hogy a fehérjeforrás fontos szerepet tölthet be a növekedésben. Később, 5 és 12 hónapos koruk között ismét megvizsgálták őket, a szokásos értékeket nézték, úgy mint testsúly, testhossz, fejátmérő illetve a vizsgálat kezdetén és végén vett vérmintáikat is elemezték.

Az eredmény szerint a hús alapú fehérjével kiegészített táplálásnak az lett a hatása, hogy a babák az életkori átlaghoz képest növekedtek, míg a tejtermék alapú fehérjével kiegészített táplálású csecsemők hossznövekedésben lemaradtak az életkori normához képest.

A testsúlygyarapodás mindkét csoportban azonos volt; a testsúly/testhossz-arány jelentősen nagyobb lett a tejtermék-csoportban, mint a hús-csoport tagjai esetén.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MedicalOnline