Baba

Bőrallergiák baba- és kisgyerekkorban

Allergia esetén az ember immunrendszere túlzottan reagál a külvilági ingerekre. Felosztásuk történhet a kiváltó allergének szerint is, de célszerűbb aszerint, hogy milyen szerveket érintenek az allergének által kiváltott tünetek.
2003. Január 12.

A bőrallergiáknak két nagy csoportja különíthető el: az egyik, amikor az allergén közvetlenül a bőrt éri. A másik esetben egyes gyógyszerek és ételek elfogyasztása okozhat bőrtüneteket.

Ha az allergének közvetlenül a bőrrel kerülnek érintkezésbe, leggyakrabban ekcémát váltanak ki. Ilyenek lehetnek a bőrrel érintkező fémek, főként a nikkel és a króm, amelyek ötvöző anyagként számos fémtárgyban előfordulhatnak. Azt már kevesebben tudják, hogy a természetes bőrből készült tárgyak is e fémek jelenléte miatt okozhatnak panaszokat. A bőrt ugyanis krómmal cserzik ki, és nyomokban ott lehet a gyermekcipőben, szandálban, különböző szíjakban. Ha tehát gyaníthatóan ilyen eredetű allergiát észlelünk a gyerek bőrén, ügyelni kell rá, hogy a továbbiakban ne érintkezzen közvetlenül a bőrtárggyal. Többek között ezért is célszerű a lábbelit zoknival viselni.

Nem közismert, hogy a pollenek is okozhatnak közvetlen érintkezés nyomán csalánkiütést. Ilyenkor nem a levegőben szállongó pollenek okoznak bőrtüneteket, hanem például kirándulások alkalmával a lábszárt érő növényekről a bőrre kerülő virágporok.

Ekcémát okozhatnak bizonyos elfogyasztott ételek is. Már csecsemőkorban fontos, hogy az immunrendszert megvédjük a táplálékban található, a szervezet számára potenciálisan allergén anyagoktól. Ekcéma esetén a bőr száraz és viszket, esetleg sebes és nedvezik. Mindenképpen orvoshoz kell vele fordulni. Az ekcémáról bővebben a gyakran előforduló bőrbetegségek között olvashatunk.

A másik tipikus reakció a bőrön a csalánkiütés, olyannyira gyakori, hogy tán nincs is olyan ember, akinek valamikor ne lett volna. A kiütések jellegzetes fehér közepű, piros bőrkiemelkedések, amelyek viszketnek. Ez ún. korai reakció, azaz az allergén észlelése, az élelmiszer elfogyasztása után azonnal, perceken belül jelentkezik. Különösen akkor, ha gyomorrontás miatt vagy valamely más okból a gyomor-bélrendszer áteresztőképessége megnő, és nagyobb molekulák is könnyebben felszívódnak a tápcsatorna nyálkahártyáján keresztül.

Általánosságban is elmondható, hogy a pici csecsemők emésztőszerveinek nyálkahártyái áteresztőbbek, mint idősebb korban, így egyes ételek bizonyos alkotómolekulái könnyebben okoznak allergiás reakciót, mint felnőtteknél.

Az egyes bőrallergiákat okozó táplálékok a tej, tojás, szója, továbbá nagyobb gyerekeknél az apró magvas gyümölcsök, zöldségek, földimogyoró, hal, melyekről a Táplálékallergiák c. részben írunk bővebben.

Az okok között megemlítendők még az ún. keresztallergiák. Egyes pollenallergiáknál pl. az egyébként nagyon specifikusan reagáló immunglobulinok, az IgE-k hasonló szerkezetű, teljesen eltérő eredetű fehérjékkel is allergiás reakciót adnak. A görögdinnyében például nagyon hasonló térszerkezetű fehérjék vannak, mint a parlagfű pollenjén, az almában pedig a nyírfapollenre jellemző allergénekhez hasonló szerkezetű molekulák találhatók. Ezért előfordulhat, hogy a parlagfűre, nyírfa-pollenre allergiás emberek az említett élelmiszerek elfogyasztása után ugyanolyan allergiás tünetekre figyelnek fel, mint a pollenszezon idején. (Ugyanakkor nagyon ritka, hogy valaki, pl. az almára, mint táplálékra érzékeny.)

A kisgyermekek sajnos gyakori allergiája az ekcéma, amely az arra hajlamosak felénél hamar asztmává alakulhat. Ekcéma esetén mindenképpen kell orvossal konzultálni, mert a bőrallergia előzményű asztma kialakulása gyógyszeresen megelőzhető.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu