Baba

Csak azért, mert családtag, nem fogom ráerőltetni a gyerekre

Egy nemrégiben közzétett TikTok videóban egy édesanya arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy valójában nem jogosult akárki a gyerekeivel kapcsolatot ápolni, még a családból sem.
2022. Július 28.
A kép illusztráció. Fotó: Getty Images

Egy korábbi videójában a TikToker édesanya, @Gianna_Valenti a toxikus családi ciklusok megszakításáról beszélt, és arról, hogy szerinte mennyire fontos határokat szabni a problémás családtagokkal, amikor a gyerekekről van szó, írja a Motherly.

Gianna-t sok támadást kapott más anyáktól, ezért az újabb, vírusossá vált videójában kibővítette ezt a megközelítését.  “Ha nincs erős, stabil, boldog, szeretetteljes, őszinte kapcsolatod valakivel a családodban és a házastársad családjában, akkor nincs értelme annak, hogy kapcsolatot ápoljanak a gyermekeddel” – magyarázza a videóban.

@gianna_valenti Reply to @alixandstephen just a reminder ?? #fyp #foryou #momsoftiktok #momtok #anxiousmom #boundaries #toxicfamily original sound – Gianna

“Olyan anyaként, aki először szakította meg a családomban a toxikus és bántalmazó generációs ciklusokat, mélyen átérzem ezt az érzést. Már 18 éve veszek részt terápiában, így a megküzdési készségem és a határok megállapítására való képességem igazán jó (ha szabad ilyet mondanom magamról). Az, hogy képes voltam meghúzni a szükséges határokat, csodákat tett a mentális egészségemmel” – folytatta.

“Én így tekintek erre: A te életedhez és a családod életéhez való hozzáférhetőség kiváltság, nem jog. Senkinek nincs jogosultsága ehhez a hozzáférhetőséghez. Az embereknek – beleértve a családot is – ki kell érdemelniük. És ha ezt nem tudják megtenni, te fenntarthatod magadnak a jogot arra, hogy visszavond, amikor úgy érzed, hogy a személyes békességed veszélybe kerül. Tartom magam a személyes mottómhoz: ‘Mindig óvd a békességed.’. Mert ha van egy toxikus családtag az életedben, az egyáltalán nem jobb annál, mintha ő egyáltalán nem lenne az életedben.

Én vagyok a kapuőr a gyerekeim kapcsolatait tekintve az életüknek ebben a szakaszában, és ha nem tudsz tisztelni engem (vagy az édesapjukat), miért bíznék abban, hogy tiszteled a gyermekeimet? Ha nem tudsz bízni valakiben a saját szíved szerint, miért bíznád rá a gyerekeidet?” – zárta a gondolatait Gianna.

A TikToker anyuka véleményét sokan támogatták a hozzászólók között is, és többen írtak arról is, hogy hasonlóan kellett meghúzniuk a határokat egyes rokonaikkal.

Forrás: mother.ly