Baba

Csak mítosz az egészséges barnulás?

Nemcsak 11 és 15 óra között nem ajánlott napozni, hanem egyáltalán nem. Minden barnulás káros a bőrre, még akkor is, ha nem égünk le.
2022. Július 17.
Csak mítosz az egészséges barnulás? (fotó: Getty Images)

Michael Porter molekuláris genetikus, sejtbiológus szerint ugyan lehet kevésbé károsan barnulni, de összességében minden barnulás káros a bőrre, még akkor is, ha nem jár napégéssel – írja a Qubit. Alá is támasztja kijelentését: a bőrrákos esetek száma folyamatosan nő, a bőröregedés jelei a ráncosodással, pigmentfoltokkal.

Mítosz, hogy egészséges a barnaság, a barnulás, még akkor is, ha nem jár napégéssel, ha pedig igen, az végképp káros: a folyamatos kitettség hatásai összeadódnak, és már egyetlen komolyabb leégés is kiindulási pontja lehet a későbbi kóros bőrelváltozásoknak.

Milyen mítoszok vannak a napozással, barnulással kapcsolatban?

  • Nem igaz, hogy az alapbarnaság megvéd a leégéstől

Nincs olyan, hogy egészséges napozás, és az “alapbarnaság” sem védi meg a bőrt a napsugárzás további káros hatásaitól. Ez azt is jelenti, hogy a szoláriumok használata sem véd meg a későbbi napégéstől. Sőt, maga a szoláriumhasználat még a napfénynél is károsabb lehet.

Minimális napon tartózkodás is elegendő ahhoz, hogy a szükséges mennyiséget szintetizálja a szervezetünk, ehhez nem kell nyaranta órákat napoznunk. Szakmai szervezetek és az Angliai Rákkutatási Intézet szerint jobb beviteli források az étrendkiegészítők, illetve önmagában a változatos táplálkozás (a D-vitamin megtalálható a halfélékben, a sajtokban, a tojássárgájában és a D-vitaminnal dúsított tejtermékekben és a teljeskiőrlésű gabonákban is).

  • Nem igaz, hogy a naptejek rákkeltőek, persze akkor, ha helyesen használjuk

A legtöbb kutatás, amely a naptejekben található kémiai fényvédőkkel foglalkozik, arra az eredményre jutott, hogy ezek nem okoznak hormonális zavarokat, és nem rákkeltőek, ugyanis a vegyületek a bőrön keresztül nem tudnak akkora mennyiségben felszívódni, hogy komoly problémát okozzanak a szervezetben –  foglalja össze a Qubit cikke.

  • Nem igaz, hogy házi praktikák megvédenek a napsugárzás káros hatásaitól

A napozásra lehetetlen felkészíteni a szervezetet, így ha mindenképpen hosszabb ideig kell a napon tartózkodni, a megfelelő fényvédők alkalmazásával, ruházattal tudjuk megvédeni a bőrt, emellett vannak élelmiszerek, amik természetes módon segítik a bőr ellenállóképességét az UV-sugárzással szemben.A növényi és magolajok nem képesek erősebb védelmet biztosítani a napsugárzással szemben, mint a fényvédő krémek.

Mit tehetünk?

  • Délelőtt 11 és délután 3 között ne menjünk napra
  • Védekezzünk megfelelő ruházattal, napszemüveggel, kalappal, sapkával
  • Kenjük be magunkat napvédő krémmel
  • Maradjunk árnyékban
  • Ugyanez érvényes felnőttre és gyerekre egyaránt. Ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról sem.

 

Forrás: Qubit.hu