Baba

Csodaszép, de ritka magyar lánynevek

Méltatlanul kevésszer adják ezeket, pedig mind meseszép!
2021. Október 11.
Igazán szépek, mégis kevesen viselik ezeket a neveket (Fotó: Getty Images)

Ha olyan magyar nevet szeretnétek adni a kislányotoknak, ami közelébe sem került az elmúlt évek száz leggyakoribb keresztnevének, ezek között megtalálhatjátok a nektek tetsző befutót!

Bogáta – ezzel a nagyon édes névvel “ki is lehet váltani” a rendkívül népszerű Boglárka nevet. A Bogátának ráadásul nemcsak a hangzása szép, hanem a jelentése is igazán pozitív, viselői ugyanis a gazdagságot hordozzák magukban.

Delinke – ez az elszórtan előforduló kedves magyar eredetű név azt jelenti, hogy csinos, szép termetű, deli. Férfi megfelelője a Deli, ami pedig daliás vitézt jelent. 

Hanga – egyike a sok szép magyar virágnévnek, amiről kevesen tudják, hogy akár anyakönyvezhető is a kislányoknak. Másik nagy előnye, hogy a hangzásában nagyon hasonló és rendkívül gyakori Hanna alternatívája is lehet, ha nem akarjátok, hogy sok-sok névrokonba fusson a babátok.

Jerne – ez a különleges, sőt elsőre talán szokatlan hangzású név valójában nagy múltra tekint vissza, ugyanis az Irén név régebbi változata. A jelentése is nagyon kedvező, viselői mind a béke megtestesítői.

Neszta – ez a magyar név az Anasztázia rövidült, önállósult változata. A Neszta, ami tisztaságot, szemérmességet és visszafogottságot jelent, a rendkívül ritka utónevek közé sorolható.

Rella – az Aurélia önállósul magyar becézője az elszórtan előforduló keresztnevek közé sorolható, jelentése pedig nemcsak átvitt értelemben, hanem tényleg az, hogy aranyos.

Szironka – ez az elszórtan előforduló magyar eredetű név azt jelenti, virágszirom, vagyis kedves a jelentése és a hangzásával is könnyű megbarátkozni. Az pedig szinte biztosra vehető, hogy nem fordul majd elő tömegesen sem az óvodában, sem az iskolában!

Veron – A Veronika rövidült, önállósult magyar becézője, ami azt jelenti, az igazság hírnöke, aki győzelmet hoz. Ehhez az elszórtan előforduló névhez nagyon hasonlít még a Verona és a Veronka is, amelyek szintén szerepelnek a hazánkban anyakönyvezhető nevek között.

Víta – ez a latin-magyar eredetű, olaszos hangzású név azt jelenti élet, életem. Rendkívül ritka névnek számít, és szigorúan hosszú í-vel írandó, hiszen röviddel egészen mássá változna a jelentése.

Zonga – Ez a különleges hangzású magyar név azt jelenti, sólyom. A szintén ritkán választott, hasonló jelentéssel bíró Zongor fiúnév párja. A rendkívül ritka női nevek közé sorolják.