Baba

D-MER: rossz érzések a tejleadás előtt

A szoptató édesanyákat érintő állapotot még nem rég azonosították a szakemberek. A D-MER tünetei: pár percig tartó szorongás, szomorúság, félelem, idegesség vagy düh.
2020. Július 20.
D-MER: rossz érzések a tejleadás előtt

A negatív érzelmek a szoptatás, fejés, mellszívás vagy az önkéntelenül beinduló tejleadó reflex beindulása előtt jelentkeznek, s mindössze pár percig tartanak – olvasható a La Leche Liga honlapján. Az intenzitása esetenként változik – vannak anyák, akik csak egy nyilallásként írják le az érzést, akadnak azonban, akik komoly intenzitású negatív érzelmi hullámokat élnek meg, ami akár öngyilkossági gondolatig is fajulhat. Általában azok nehezebben viselik a D-MER-t, akik szülés utáni depresszióval küzdenek. 

Rendszerint a szülés utáni hetekben jelentősebb a D-MER, majd hetek, hónapok múltával észrevétlenül mérséklődik, eltűnik. A legtöbb esetben a baba 3 hónapos korára elmúlnak a D-MER-tünetei, amik lehetnek: szorongás, aggódás, idegesség, feszültség, szomorúság, befelé fordulás, reménytelenség érzés, a gyomorszáj összeszorulása.

A D-MER (diszfóriás tejleadó reflex) kialakulásának nem lelki, hanem hormonális oka van: a dopamin-aktivitás kapcsán jelentkezik probléma az anya szervezetében, amit a tejleadó reflex aktivál. A folyamat pontos hátterét még kutatják a tudósok.

Dopamin
Agyi neuronhormon, amit a hipotalamusz termel. Boldogsághormonnak is nevezik, felszabadulása boldogság- és elégedettségérzetet vált ki. A csökkent dopaminszint tünetei: depresszió, dühkitörések, erőszakra való hajlam, nemi vágy zavara, változás az étvágyban. Tirozinban gazdag (így dopaminszint-nővelő) élelmiszerek: avokádó, banán, tejtermékek, tökmag, mandula. Az antioxidánsban gazdag ételek segítenek a megfelelő dopaminszint biztosításában, míg a cukor, telített zsír rossz hatással vannak a dopaminszintre.

Nagyon fontos elmondani: a D-MER-t nem szabad összekeverni a szülés utáni depresszióval. Van, hogy mindkettő egyszerre jelentkezik egy édesanyánál. Úgy különíthető el a kettő, hogy a tejleadáshoz köthető negatív érzelmek diagnosztizálhatók D-MER-ként.

A D-MER okozta, szoptatáshoz kapcsolódó rossz érzések miatt előfordul, hogy az édesanyák abbahagyják a szoptatást. Az információ, hogy hormonális okokra vezethető vissza a probléma, segíthet abban, hogy az elválasztás helyett a probléma megoldása mellett döntsenek és segítséget kérjenek az édesanyák. (Enyhébb esetben laktációs szaktanácsadótól, nehezebb esetben pedig olyan szakembertől, aki gyógyszeresen emel a dopaminszinten.) Fontos tudatosítani: nincs értelme az önhibáztatásnak, bűntudatnak (“milyen anya vagyok én, hogy rossz érzésem van a szoptatás miatt”), hisz ez egy kontroll nélküli, rajtunk kívül álló okokból kialakuló hormonzavar, amellyel számos másik édesanya küzd.

További információk a D-MER-ről: d-mer.org