Baba

Egészséges rágcsálnivalók babáknak

Amint a baba elkezd szilárd ételeket enni - 6 hónapos kora körül -, a szülők számára fontos túlélőeszköz a kéznél lévő rágcsálnivaló. Nem kell kompromisszumot kötni, a rágcsa egészséges is lehet.
2022. Május 12.
Egészséges rágcsálnivalók babáknak (fotó: Getty Images)

“A gyermek agya hatalmas fejlődésen megy keresztül születésétől 3 éves koráig, és a táplálkozás óriási szerepet játszik ebben a fejlődésben” – jegyzi meg Deborah Malkoff-Cohen, a New York-i Kids Nutrition munkatársa. “A kisgyermekeknek átlagosan napi 1000-1400 kalóriára van szükségük.”

Az olyan tápanyagok, mint a fehérje, a rostok és az egészséges zsírok együttesen biztosítják a gyermekek számára a szükséges energiát. Íme, néhány egészséges rágcsálnivaló, ha éppen úton vagytok, és jól jönne néhány falat.

Alma és körte

Hámozd meg, adhatod nyersen, de párolva is. A legtöbb kisgyerek a felszeletelt gyümölcsfalatkákat szereti, de vannak szép számmal, akik az egész gyümölcsöt egyben preferálják. Rostban gazdag rágcsa.

Sajt

Nagyszerű fehérjeforrást jelentenek, ami elengedhetetlen gyermeked növekedéséhez. “A fehérje a test építőköveiként szolgál, és segíti a testszövetek és az izmok növekedését” – mondja Malkoff-Cohen. Kisebb babáknál még fennáll a fulladásveszély, ezért ezt inkább nagyobbaknak ajánljuk. Egy-egy szelet vagy sajtrudacska egészséges rágcsálnivaló.

Egy tasaknyi püré

Lehet gyümölcs vagy zöldségpüré is, hozzáadott cukrot ne tartalmazzon. Joghurttal, gabonafélékkel felturbózott változata is létezik.

Humusz

Míg a kisgyermekek a humuszt teljes kiőrlésű pékáruval vagy vékonyra szeletelt zöldségekkel kombinálhatják, a babák kipróbálhatják a rostban gazdag rágcsálnivalót párolt sárgarépával.

Natúr joghurt

Az egészséges szénhidrátokkal, kalciummal, fehérjével és egészséges zsírokkal teli joghurt segíthet a baba szervezetének a központi idegrendszerük építésében kulcsfontosságú vitaminok és tápanyagok felszívódásában.

Teljes kiőrlésű keksz

A graham keksz sokkal jobb alternatíva, mint cukrozott társaik.

Keménytojás

Fehérjében gazdag, tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges vitaminforrás, és fontos ásványi anyagokat tartalmaz. Tökéletes választás a piknikhez.

Pulyka

Vékonyra szeletelt pulykahúst sajtokkal kombinálva tökéletes a napi vasszükségletének fedezésében.(Cikk forrása: parents.com)