Baba

7 étel, amit szülés után érdemes enni

Ha már a vajúdásra, szülésre alaposan felkészültünk (már amennyire lehet), a szoptatásról is minden létező információt begyűjtöttünk, érdemes azt is végiggondolni, hogy mit együnk szülés után.
2020. Szeptember 27.
7 étel, amit szülés után érdemes enni (fotó: Getty Images)

Igen, erre is gondolnunk kell. Még akkor is, ha a család majd ellát mindenféle finomsággal, ha sorra érkeznek a komatálak. A vajúdás kemény munka, becslések szerint óránként akár 100 kalóriát is elégetünk a vajúdás alatt. A szülés utáni felépülésben a kiegyensúlyozott táplálkozásnak is fontos szerepe van és a szoptatást is támogatja. Íme, a healthline.com gyűjtése arról, mit érdemes enni vajúdás után.

Csirkehúsleves

Vajúdás után nagyon fontos a folyadékpótlás. Nem csupán a vajúdás miatt, hanem a szoptatás miatt is. A húsleves az egyik olyan étel, ami tökéletes választás egy frissen szült nőnek: hidratál, segíti a só-víz háztartást egyensúlyának fenntartását.

Sós keksz

Ha idegenkedsz egy forró levestől, akkor a sós keksz is tökéletes választás: segíti visszaépíteni az energiaszintet. Ha terhességi hányingerrel küzdöttél, akkor bizonyára már ismerős a sós keksz jótékony hatása, a szülés után is jó szolgálatot tesz.

Datolya

Egy tanulmány megállapította, hogy a szülés utáni datolyafogyasztás lényegesen kevesebb vérveszteséget és vérzést eredményezett, mint az oxitocin adagolás.Ezenkívül a datolya a cukor csodálatos forrása, gyorsan energiát ad már egyetlen szem gyümölcs is. A kalória- és szénhidrátbevitel a szoptatás alatt is fontos, a datolya pedig gyorsan, könnyen fogyasztható.

Zabpehely gyümölccsel

Székrekedés és aranyeres panaszok megelőzésére nagyon ajánlott zabpelyhet fogyasztani. Hogy még egészségesebb legyen adjunk hozzá friss vagy szárított gyümölcsöket is.

Szárított marhahús

A szülés utáni vérveszteség természetes és a következő hetekben történő vérzés is. Emiatt azonban vashiány vagy vérszegénység alakulhat is. Valószínűleg nem sokan szeretnének steaket enni szülés után, de egy kis adag szárított marhahús is jó választás: remek vasforrás, nátrium és elektrolit egyensúly helyreállító és fehérjében is gazdag.

Tojás

A tojás elengedhetetlen fehérjeforrás, amely segíti a fájó izmok megnyugtatását. Az omega-3 zsírsavval dúsított tojás ráadásul a szülés utáni depresszió kockázatára is hatással van: egy kutatás összefüggést talált az alacsony omega-3 és a szülés utáni depresszió között.

Alma

Lehetséges, hogy szülés után semmi másra nem vágysz, csak ágyban lenni. Bár nyilván az alma nem helyettesíti a fogmosást, de csökkenti a nyálban a baktériumok életképességét. Ezen kívül az alma jó rostforrás is, szóval érdemes almát enni szülés után.(Cikk forrása: healthline.com)