Terhesség

Ezek a legjobb pózok a vajúdáshoz

A szülés első szakasza, a vajúdás hosszú órákig eltarthat, és változó intenzitású, jellegű fájdalom kísérheti. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a lehető legjobb pózt, amelyben elviselhetőbb a fájdalom!
2019. Március 17.
Ezek a pózok segíthetik a vajúdást

Ráadásul az is lényeges, hogy az éppen kellemes pózokat szabadon váltogathassuk – könnyen előfordulhat ugyanis, hogy egyik pillanatról a másikra megváltozik, hogy éppen mi esik jól, mi enyhíti a fájdalmakat. Az pedig, hogy nem egyetlen, passzív helyzetben vagyunk, a szülés folyamatát is segíti. Lássunk néhány pozíciót, mely segíthet a szülés első szakaszában!

Ülve: lehet speciális széken, felfújható nagy labdán, de akár az ágyon is, a széttett lábakkal való ülés segít enyhíteni a medencére nehezedő nyomást és (viszonylag pihentető). Előnye, hogy könnyen a hasra helyezhető a magzatot figyelő eszköz is. Hátránya, hogy a túl kemény felületek kényelmetlenek lehetnek. Magas vérnyomásban szenvedő kismamáknak kevésbé ajánlott.

Állva: a gravitáció hatalmas segítség lehet a szülésnél, a sétálgatás, ringatózás vagy akár a táncolás során ugyanis a méhszájra egyre nagyobb nyomás nehezedik, ami segíti a tágulást, a baba pedig egyre lejebb kerülhet a szülőcsatornában. Állás vagy sétálgatás közben akár a társunkra is rátámaszkodhatunk! Az álló pozíció előnye, hogy enyhíti a hátfájást. Szintén nem ajánlott akkor, ha a kismamának magas a vérnyomása. 

Négykézláb: a térdekre és a tenyerekre támaszkodva jobban megnyílik a medence, enyhül a gerincre nehezedő nyomás – így a hátfájás is -, és a magzatnak is több oxigén juthat. Előnye még az is, hogy pontosabban lehet vizsgálni a magzati szívhangot (főleg, ha a baba egyébként nincs a legjobb helyzetben). Idővel azonban nagyon fárasztóvá válhat ez a helyzet.

Oldalt fekve: ez a pozíció egyrészt kifejezetten pihentető lehet, másrészt a magzatot is segíthet megfelelő pozícióba “állítani”. A legjobb, ha egy nagy párnát is a térdünk közé szorítunk! Érdemes időről időre oldalt váltani, hogy ezzel is segítsük a baba útját a szülőcsatornában. Azoknak is ajánlott, akiknek magas a vérnyomása, hátránya azonban, hogy nehezebben vizsgálható a magzati szívverés. 

“Kitörésben”: valószínűleg kevés kismamának jutna eszébe, hogy szülés közben tornagyakorlatokat végezzen, de a kitörés (vagyis az egyik lábat alacson székre támasztjuk, térdben behajlítjuk és rádőlünk) az egyik legjobb pozíció lehet. Ez a testhelyzet segít megnyitni a medencét, és a baba is jobb helyzetbe kerül, könnyebben “foroghat” a szülőcsatornába. Javasolt azonban valakire támaszkodnunk, mert könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat. 

Guggolva:  ez a helyzet segít a medence ellazításában és nyitásában, a magzatnak pedig több helyet biztosít a szülőcsatornában. Hátránya, hogy idővel nagyon fárasztó lehet, és ha nem támaszkodunk, kapaszkodunk (pl. egy székbe vagy a szülést kísérő partnerbe), az egyensúlyunkat is könnyen elveszíthetjük.

Lépcsőzve: különösen akkor javasolt az óvatos lépcsőzés, ha egy kicsit lelassulnak az események, és a babának egy kis “noszogatásra” van szüksége. Lépcsőzés közben nyílik a medence, folytatódhat a tágulás és a magzat is lejebb kerülhet a szülőcsatornába. Hátránya, hogy igen fárasztó lehet, különösen, ha a vajúdás már eltart pár órája.

Labdára támaszkodva: a nagy, felfújható labda nagyszerű szolgálatot tehet a vajúdás alatt, hiszen rátámaszkodhatunk, nekidőlhetünk, ráülhetünk, rugózhatunk vagy ringatózhatunk rajta, és anélkül mozgathatjuk a csípőnket, hogy nagyon elfáradnánk. Előnye, hogy akkor is folytathatjuk rajta a jótékony mozgást, miközben figyelik a baba szívhangját, és a hátfájást is enyhíti ez a póz. Fontos, hogy legyen mellettünk valaki, mert könnyen elveszíthetjük az egyensúlyunkat! 

(Cikk forrása: thebump.com)

Ez is érdekelhet: