Terhesség

A mogyorólabda is segíthet a szülésben

Azt régóta tudjuk, hogy a felfújható, nagy labdák rendkívül hasznosak lehetnek a vajúdás idején, de érdemes lehet a mogyoró alakú labdát is kipróbálni szülés közben: enyhítheti a fájdalmakat, és lehetővé teszi, hogy egy kicsit pihenjen a kismama.
2018. Április 07.
A mogyorólabda használata (Forrás: Youtube)

Egyre több szülőszobában, vajúdóban elérhetőek a nagy, felfújható, erős labdák, melyek komoly segítséget jelenthetnek a kismamáknak: rugózhatnak a labdán, rátámaszkodhatnak, nekidőlhetnek, ez pedig nemcsak a vajúdás idejét rövidítheti meg, de a fájdalmakat is enyhítheti. Az ugyanis régóta ismert tény, hogy a fizikai aktivitás elősegíti a magzat előrehaladását a szülőcsatornába, ezzel szemben a fekvés lassítja a szülés folyamatát.

De mi van akkor, ha a szülő nő elfárad, már nincs ereje mozogni, vagy más ok miatt kényszerül ágyba? Ebben az esetben jó szolgálatot tehet egy mogyoró alakú “labda”, mely ugyanabból az anyagból készül, mint a gimnasztikai labdák, ám a formája földimogyoróra emlékeztet. Ezzel a segédeszközzel ugyanis még az ágyban fekve is megfelelő helyzetbe hozhatjuk a medencét, így segíthetjük a magzatot, gyorsíthatjuk a szülést, és enyhíthetjük a fájdalmakat is – sőt még a hátunkra nehezedő nyomást is enyhíthetjük! Egy kutatás szerint pedig a labda alkalmazása az epidurális érzéstelenítést követően is csökkentette a vajúdás időtartamát és a császármetszés rizikóját egyaránt.

A mogyoró alakú labdát szoríthatod a térdeid vagy a combjaid közé, de rá is támaszkodhatsz, neki is dőlhetsz. Bár ez az eszköz nagyon emlékeztet a speciális szoptatós párnákra, mégis hatékonyabb lehet azoknál, ugyanis még hosszabb használat után sem veszíti el a formáját, nem csúszik el és attól sem kell tartani, hogy nem “bír el”.

Érdemes már jó előre tájékozódni, hogy rendelkezésedre áll-e ilyen mogyoró alakú labda a választott kórházban, vagy ha nem, akkor viheted-e magaddal a sajátodat. Mogyoró alakú labdát a nagyobb sportboltokban néhány ezer forintért vásárolhatsz.

Természetesen, nem szabad elfeledkezni arról, hogy minden szülés más, és bár vannak olyan javaslatok – mint az, hogy használj felfújható, hagyományos vagy mogyoró alakú labdát -, melyek gyorsíthatják a szülést és enyhíthetik a fájdalmakat, csak olyan tevékenységet válassz, ami az adott pillanatban elég kényelmes, és ha úgy érzed jobban magad, akkor nyugodtan változtass testhelyzetet, sétálgass vagy ülj le!

(via)Ezt is érdemes elolvasni: