Baba

Egyél lassan, ha fogyni akarsz!

Na ez az, ami az anyáknak sokszor irgalmatlanul nehéz! Valahogy ritkán érnek rá enni, és akkor is kapkodnak, szinte rágás nélkül nyelik a falatokat.
2011. November 17.

Nem csak az számít, hogy mit eszünk és mikor, úgy tűnik, hogy az sem mindegy, milyen tempóban fogyasztjuk el az ételt. Aki ugyanis túl gyorsan eszik, több kalóriát fogyaszt.

A Rhode Island Egyetem két új kutatása szerint valóban összefüggés van az étel gyors elfogyasztása és a testsúly között. A vizsgálatokból ugyanis kiderült, a férfiak alapvetően gyorsabban esznek, mint a nők, valamint az is, hogy a finomított gabonákat rövidebb idő alatt fogyasztjuk el, mint a teljes kiőrlésűeket.

A vizsgálatban résztvevő önkénteseket először arra kérték, hogy értékeljék saját evési sebességüket, majd különböző ételek elfogyasztása közben megfigyelték őket. Kiderült, hogy a gyorsevők percenként 90 gramm élelmiszert fogyasztottak, a közepes sebességgel étkezők 72 grammot, a lassú evők pedig 58 grammot. Ezek az értékek az alanyok BMI-jéhez (testtömegindex) is igazodtak.

“Meglehetősen nagy különbséget láttunk a nemek közt is. Míg a nők 52 kalóriát, addig a férfiak 80 kalóriát fogyasztottak el percenként” – mondták el a kutatók. Egyébként azok a férfiak, akik lassú evőknek tartották magukat, pontosan olyan tempóban étkeztek, mint a gyorsevő nők. “Az egyik elméletünk szerint a gyors evés kapcsolatban lehet a magasabb energiaszükséglettel. Mivel a férfiak nehezebbek, eleve több energiára is van szükségük” – tették hozzá a szakemberek.

Persze az is igaz, ha túl gyorsan eszünk, az agyunknak nincs is ideje feldolgozni, hogy már nem üres a hasunk, vagyis idő kell a jóllakottság érzésének a kialakulásához. A kutatók remélik, hogy az eredményeik segítenek a fogyni vágyókon, akiket ha rávesznek a lassabb evésre, várhatóan valóban kevesebb kalóriát fognak elfogyasztani.

Babaszoba: És mit tehetünk hozzá mindehhez az anyák szempontjairól? Aki főz és terít, felszolgál, majd többször is felugrik az asztaltól az újabb és újabb kívánságok teljesítésére, az bizony igyekszik minél hamarabb magánba tömni az ételt. Pedig az étel alapos megrágása élvezhetőbbé is teszi az étkezést, meg a jóllakottság érzése is hamarabb kialakul. A másik veszély, ami az anyákat fenyegeti, a folyamtos evés, kóstolgatás főzés közben, útközben, játék közben.

Egyél lassan, ha fogyni akarsz!

Aki szabadulni akar a túlsúlyától, jól teszi, ha először az étkezési szokásait gondolja végig! Így lesz a Konyhamalacból anyaistennő!

Téged is közelről érint ez a téma? Rengeteg jól bevált fogyókúrás tippet és életmód tanácsot, valamint 127 új és egészséges receptet találhatsz a szerző, W. Ungváry Renáta új szakácskönyvében.

Forrás: Medipress- babaszoba.hu