Baba

Szülő lettem – életmódot váltok

Teli vagyunk kifogásokkal, amikor az életmódváltásra kerülne a sor. A gyerek születése azonban esélyt ad arra, hogy megpróbáljunk egészségesebben élni.
2013. Július 24.

A kislányom születése jelentette a végső lökést ahhoz, hogy új életet kezdjek – kezdi a történetét a másfél éves Johanna apukája, Czirok Márton. “Akkor már több mint száz kiló voltam a 170 centimhez, és többek között gyomorpanaszokkal és refluxszal küszködtem. Arra gondoltam, sürgősen változtatnom kell, ha fel akarom nevelni a lányomat, ha példamutató apja szeretnék lenni, ezért a feleségemmel karöltve diétázni kezdtünk, és bérletet vettünk a konditerembe”.

Márton régi fotókat mutat közben magáról és a feleségéről, Olíviáról, akivel eddig összesen 55 kilót fogytak. Szűk másfél év alatt teljesen kicserélődtek.

Az elhatározás tőlem indult, de a férjem szinte azonnal csatlakozott, így sokkal könnyebben ment az egész – veszi át a szót a huszonöt éves anyuka, aki az otthoni ételfelelős is egyben. “Szoptattam, így a személyi edzőnk kímélő gyakorlatokat írt elő. Sosem koplalunk, csak megválogatjuk, hogy mit eszünk. Eleinte nem volt könnyű, de már megszoktuk. Teljesen kiiktattuk a fehér lisztet és a cukrot. Nem csak a külsőnknek tett jót az életmódváltás: Mártonnak megszűnt a refluxa, nekem helyreállt a ciklusom, a korábbi inzulinrezisztenciámnak nyoma sincs, és simán lekocogok két órát” – mondja Olívia, aki a kislányát is az új, egészséges étrendre szoktatja.

“Johanna mindenre nyitott, szeret kóstolgatni, ha valamit nem akar, nem erőltetjük. Azt akarom, hogy kellemes élményeket társítson az evéshez, ezért tulajdonképpen ráhagyom, mennyit eszik. Vannak napok, amikor repetázni is szeretne, máskor meg csak fél adagot kíván.”

Olívia még azt is elárulja, hogy férjével már a második babán dolgoznak, ezúttal – az életmódváltásnak hála – hormongyógyszerek nélkül.

Kis lépésekben

“A fogyás mellett gyakran gyógyulást is eredményez sok családnál, ha a családtagok változtatnak az étkezési szokásaikon” – magyarázza dr. Leitem Ágnes táplálkozási szakértő, aki megerősíti, hogy a reflux mögött sok esetben gluténérzékenység áll. A kicsiknél ugyanez a betegség okozhat alultápláltságot, hiperaktivitást vagy akár autizmust is. “Paleolit diétával például jó eséllyel megszüntethetők az időről időre visszatérő felső légúti betegségek is, melyeket sokszor a tejtermékek fogyasztása okoz.

Ma már mindenféle alapanyaghoz hozzá lehet jutni, amelyekkel ügyesen hagyományos ízeket varázsolhatunk. És nem kell attól sem tartanunk, hogy fehér liszt, cukor és tehéntej nélkül le kell mondanunk a süteményekről. Rengeteg sütireceptet lehet már találni csupa egészséges hozzávalóval, ilyen például a gesztenye- vagy kókuszliszt, a mazsola vagy a gyümölcs.”

Akkor sem kell kétségbe esni, ha mondjuk a családfő nem vevő azonnal a reformkonyhára. hiszen apró változtatásokkal szinte észrevétlenül alakíthatunk a szokásokon. Lassabb a folyamat, de kevesebb konfliktussal jár, s a szakember külön hangsúlyozza is ennek a fontosságát. “Úgy gondolom, az a siker titka, hogy ne legyen feszültség a szülők közt, mert azt a gyerekek azonnal megérzik” – mondja dr. Leitem Ágnes.

“Általában azt tapasztalom, hogy az anyukák következetesebbek a táplálkozásban, és legtöbbször ők viselik a gyerek gondját, az apák pedig – tisztelet a kivételnek – sokszor nem értenek egyet a diétával, vagy egyáltalán nem nyitottak arra, hogy változtassanak a szokásaikon. Kár ráfeszülni a problémára, inkább vegyünk jó minőségű felvágottat, ha az a párunk kívánsága, vagy a bolti helyett süssük mi magunk a kenyeret – miközben azért arról se feledkezzünk meg, hogy a családban inkább az apák azok, akik sportosabbak, edzésre hordják a gyereket, kimennek a játszótérre focizni a kicsikkel, vagy biciklitúrát szerveznek.

És a mozgás legalább annyira fontos, különösen a gyerekek számára” – hangsúlyozza a szakértő. Figyeljük meg, hogy ha már egészen kis kortól rendszeresen biztosítjuk az olyan mozgás lehetőségét, amely örömet okoz, az nagy hatással lesz a táplálkozásra is. Nem várhatjuk el, hogy egész napos ücsörgés mellett jó evő is legyen a kicsi.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Fogyás szülés után
  • Az ideális fogyás hat alapszabálya
  • A séta csökkenti az étvágyat
  • Alábecsüljük, hogy mennyit eszünk