Baba

Egyes fényvédők a hormonális rendszerre is hatnak

Azt már mindenki tudja, hogy fényvédő nélkül ne menjen ki a szabadba, mert könnyen bőrrákot kaphat. Most azonban kiderült, hogy egyes fényvédő hatóanyagok felszívódnak a bőrben és bekerülnek a vérbe is.
2019. Május 16.
Bekerülnek a véráramba a fényvédők hatóanyagai

Arról eddig is volt elképzelés, hogy a napvédő termékek beszivárogva a bőrbe bekerülhetnek a véráramba. Most az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) egy kisebb klinikai tesztet végzett el a négy legelterjedtebb kémiai fényszűrő molekulával kapcsolatban. A 24 tesztalany négy napon át kente permetezte testfelületük háromnegyed részét napkrémekkel, sprayvel. Az eredmény a JAMA tudományos folyóiratban jelent meg.

E szerint a napsugár káros hatásai ellen védő molekulák valóban bekerülnek a testünkbe. A vizsgált hatóanyagok, az avobenzon, oxibenzon, oktokrilén, és az ecamsule (mexoril SX) még napokkal azután is kimutathatók voltak a vérben, hogy a tesztalanyok befejezték a naptej használatát.

A beszivárgó anyagok szintje meghaladta az FDA által meghatározott küszöbértéket. A szakértők azonban gyorsan arra hívták fel a figyelmet, hogy emiatt senki abba ne hagyja a napvédők használatát, mert bár magasabb a hatóanyagok felszívódásának mértéke, mint ami kívánatos lenne, de még így is a napsugarak által okozott károsodás veszélye nagyobb, mint a szerek potenciális kockázata.

Azt is elismerik a kutatók, hogy bár magasabb a hatóanyagok felszívódásának mértéke, még nem igazán tudják egyelőre, hogy ez milyen hatással van az emberi szervezetre. Állatkísérletek azt mutatják, hogy különösen az oxibenzon a hormonális rendszerre lehet negatív hatással. A kémiai fényvédők hajlamosabbak a sejtekbe jutni, azáltal, hogy tulajdonképpen elnyelik a fényt. Az FDA kutató szerint az oxibenzon az anyatejből, a magzatvízből, a vizeletből és a vérből is kimutatható.

Ez a mostani kutatás egy kisebb klinikai vizsgálat volt, ezért ami biztosnak tűnik, hogy további kutatásokra van szükség. Kiindulópontnak jó, de az eredmény relevanciája nem ismert – fogalmaztak. Az FDA azt kéri a gyártóktól, hogy 2019 novemberéig szolgáltassanak pontos adatokat arra vonatkozóan, hogy milyen összetevők, milyen egészségügyi kockázatot jelentenek. A tanulmány közzétételének az is a célja, hogy nyomást gyakoroljon a gyártókra és azok tartsák be a határidőt.

Azok, akik aggódnak a kémiai fényvédő anyagok biztonsága miatt, választhatják a fizikai fényvédő termékeket. A fizikai fényvédők a kémiaival ellentéteben, nem elnyelik a napsugarakat, hanem visszaverik azokat. Ezek a fényvédők a cink-oxidra és a titán-dioxidra hatására támaszkodnak.

(via webmd.com)

Kapcsolódó cikkeink: