Baba

Ehetek mézet, ha szoptatok?

Ha szeretsz mézet használni édesítésre, vagy a reggelidhez, vagy éppen meg vagy fázva, és a torokfájásodat csillapítanád vele, a botulizmus miatt felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon biztonságos-e a fogyasztása a szoptatás időszakában?
2022. Június 21.
Ehetek mézet, ha szoptatok? (Fotó: Getty Images)

A rövid válasz a kérdésre az, hogy igen, lehet mézet enni a szoptatás időszakában. Azzal sokan tisztában vannak, hogy az 1 év alatti babáknak nem szabad mézet enniük a botulizmus kockázata miatt. A botulizmus a Clostridium botulinum baktérium spórája miatt (ami jelen lehet a mézben) alakul ki, és a babáknál nagyon súlyos, akár halálos ételmérgezést is okozhat.

Viszont attól, ha az édesanya fogyaszt mézet a szoptatás ideje alatt, a babának nem lehet botulizmusa. A Babycenter alapján a különbség az, hogy a csecsemők gyomrában nincs elegendő gyomorsav ahhoz, hogy elpusztítsa a botulizmust okozó baktériumokat, de az édesanyjuk gyomra képes elpusztítani a kórokozókat. Így ha szennyezett mézet is esznek, nem kerülnek át a botulizmust okozó spórák az anyatejjel a baba szervezetébe.

“A szervezet megemészti és lebontja a mézet (és minden olyan spórát, amivel szennyezett), így nem jut át az anyatejbe a babához” – mondta el a Verywell Family portálnak Dr. Jessica Madden, gyermekorvos, neonatológus, IBCLC, az Aeroflow Breastpumps orvosigazgatója.

Ezt megerősítette a portálnak Sarah Schooler, bejegyzett ápoló, IBCLC, a Thrive Lactation Center alapítója is, aki szerint nem szükséges korlátozni a szoptatás alatt a mézfogyasztást.

Arra viszont mindketten felhívták a figyelmet, hogy ha a baba közelében eszik mézet az édesanya, fontos néhány alapvető ívintézkedést megtennie: például mossa meg alaposan a kezét a szoptatás vagy a babával való érintkezés előtt, hogy a baba véletlenül se egyen a mézből.

Ha a baba elég idős már ahhoz, hogy kinyújtsa a karját és megragadjon dolgokat, akkor akár megpróbálhatja az ételt is elvenni az édesanyja tányérjáról, ezért érdemes figyelni arra, hogy ilyenkor ne legyen a méz, a mézes étel karnyújtásnyira a közelében.

A botulizmus egyik első tünete a babánál a székrekedés, írja a Medical News Today. Ez azonban gyakran nem jó előre jelzője a botulizmusnak, hiszen számos tényező okozhatja ezt a tünetet. A további jelek és tünetek többek között a következők lehetnek:

  • étkezési nehézség
  • gyengült izomtónus
  • légzési nehézség
  • az arckifejezések hiánya
  • a mozgás csökkenése
  • nyelési nehézség
  • túlzott nyáladzás
  • lassú vagy hiányzó reflexek
  • fókuszálatlan szemek
  • ernyedtség, pettyhüdtség

Ezen jelek és tünetek bármelyikének észlelésekor haladéktalanul beszélni kell a gyermekorvossal, hogy a lehető leghamarabb vizsgálja meg a babát, vagy sürgősségi osztályra vinni.

A Verywell Family hozzátette, hogy botulizmus esetén kórházi ellátásra van szükség, időnként akár intenzív osztályos ellátásra is.

Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, a botulizmusról kérd ki a gyermekorvos véleményét!

Forrás: babycenter.comverywellfamily.commedicalnewstoday.com