Terhesség

Ehetek mézet a terhesség alatt?

Sok szülő tisztában van azzal, hogy egyéves kor alatt a csecsemőknek nem szabad mézet enniük, mert botulizmust okozhat. Sokan elgondolkoznak azon, hogy ugyanez vonatkozik-e a terhes nőkre is.
2020. Október 19.
Ehetek mézet a terhesség alatt? (fotó: Getty Images)

Egyéves kor alatt a babák emésztőrendszere még nem elég fejlett ahhoz, hogy a mézben található összes baktériumot feldolgozza, ezért azok a típusú baktériumok, amelyek botulizmust okozhatnak veszélyt jelentenek a csecsemőkre. Éppen ezért nem ajánlott egyéves kor alatt mézet adni a babának.

Sok kismama éppen ezért elgondolkozik azon, hogy ha a baba nem ehet mézet, akkor vajon a terhesség alatti méz fogyasztás veszélyt jelenthet-e a magzatra.

Miért veszélyes a méz?

A méz fő kockázata az, hogy mivel nyers élelmiszer, baktériumokat tartalmaz, amelyek botulizmushoz vezethetnek. A botulizmus olyan betegség, amely bénulást okozhat a szervezetben, és amelyet a Clostridium botulinum nevű baktérium spóratörzs által termelt neurotoxinok okoznak.

A botulizmust egy baktérium okozza, amely megtalálható körülöttünk szinte mindenhol, egészséges felnőttek és gyerekek számára nem okoz problémát, nem jelent veszélyt. A felnőttek és a gyerekek azonban különböznek a csecsemőktől.

Nem teljesen tisztázott, miért alakul ki egyes csecsemőknél a botulizmus, míg másoknál nem, de a hivatalos ajánlás szerint, ne adjunk a babának egyéves kor alatt mézet. A csecsemők bélrendszere nem elég fejlett, nem tartalmaz annyi jó baktériumot, ami távol tudná tartani a rossz baktériumokat.

A terhes nők ehetnek mézet?

Ha kismama vagy, vagy tervezed a gyermekvállalást, akkor bizonyára sokat hallottál azokról a szabályokról, amelyek betartása ajánlatos a terhesség alatt. Ezek az ajánlások változhatnak az idők során, így akkor is érdemes utána olvasnod az aktuális protokolloknak, ha nem az első babádat várod.

A válasz arra a kérdésre, hogy a méz tiltólistás élelmiszer-e a terhesség alatt, hogy nem, nem az, a méz biztonsággal fogyasztható terhesség alatt is.

Az egyik oka, annak, hogy a kismama ehet mézet az, hogy az anyai bélrendszer képes kezelni a toxinokat, a felnőttkori emésztőrendszer mikrobiomja elég jól működik ahhoz, a mézben található spórákkal jól bánjon: a felnőttek bélrendszerében megtalálható egy olyan védőflóra, amely megakadályozza a spórák elszaporodását, és ezzel megakadályozva a botulizmus kialakulását.

Bár igaz, hogy a nők immunrendszere terhesség alatt gyengülhet, de egészséges terhesség esetén az emésztőrendszer flórájában nincs olyan változás, amely a botulizmus kockázatának növekedéséhez vezetne.

A másik ok, amiért biztonsággal fogyasztható méz a terhesség alatt az az, hogy nem valószínű, hogy a placentán át átjut a magzathoz a toxin.

Azok a terhes kismamák, akiknek gyomor-bélrendszeri problémáik vannak, például gyulladásos bélbetegségük, érdemes beszélniük a kezelőorvosukkal, hogy szükséges-e további óvintézkedéseket tenniük. Bármely olyan állapot, amely az emésztőrendszert vagy a flórát negatívan érinti, függetlenül attól, hogy immunrendszeri rendellenességről vagy egyéb rendellenességből származik-e, befolyásolhatja a terhes nőben kialakuló botulizmus kockázatát.

Érdemes konzultálnia orvosával is, ha a szokásos étrend részeként sok mézet fogyaszt, és nemrégiben antibiotikumot kapott, vagy a közeljövőben antibiotikum-kezelésre lesz szüksége. Az antibiotikumok hatással lehetnek a bél flórájára, hajlamosabbá téve azt mindenféle fertőzésre.

Terhesség alatt érdemes megbízható forrásból származó mézet venni.

Hasznos azt is szem előtt tartani, hogy a méz elsősorban cukorból áll, ezért ha terhesség alatt ha az orvos azt tanácsolta, hogy kerüld a túlzott cukorfogyasztást, vagy terhességi cukorbetegségben szenvedsz, akkor érdemes korlátozni a méz fogyasztását is.

Vannak-e egészségügyi előnyei a mézfogyasztásnak?

Ha már ennyi szó esett a mézfogyasztás veszélyeiről kisbaba korban, akkor érdemes elgondolkoznunk azon is, vajon megéri-e egyáltalán terhesen mézet enni.

A mézfogyasztásnak számos előnye van. Bár általában a mézet nem tekintik különösebben vitamin- vagy ásványianyag-tartalmú táplálékforrásnak, a méz fogyasztása segíthet olyan állapotok javulásában, mint az asztma, köhögés, torokfájás és sebek gyógyulása.

Nem utolsó sorban a méz finom, sokféle ízben elérhető. Bár a terhesség alatt fontos, hogy a kismama étrendje kiegyensúlyozott, egészséges legyen, tartalmazzon minden olyan vitamint és ásványi anyagot, amely fontos a magzat fejlődése szempontjából, nincs ok kerülni a mézet.

A nyers ételek fogyasztása kockázatokat hordoz, mind az anya, mind a magzat számára, de szerencsére ez a mézre nem vonatkozik. Ha nem akarjuk kiiktatni a mézfogyasztást terhesen sem, akkor győződjünk meg arról, hogy a termék pasztörizált és biztonságos forrásból származik.

(via)