Spenót
A sötétzöld leveles zöldségek különösen egészségesek, közülük is kiemelkedik a spenót, mely vasban, kalciumban, A-, C-, K-vitaminban, folátban, magnéziumban és antioxidánsokban nagyon gazdag. A kalóriatartalma ráadásul nagyon alacsony, így azoknak is javasolt, akik odafigyelnek a súlyukra vagy szeretnének néhány plusz kilótól megszabadulni. A spenótot ehetjük nyersen (pl. salátában vagy akár smoothie-ban), de főzelékekbe, levesekbe, tésztaételekhez is tehetjük.
Fodros kel
Az elmúlt években rendkívül népszerűvé váló zöldség. A spenóthoz hasonlóan vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag. A kutatások szerint különösen jót tehet a fodros kel azoknak, akiknek magas a koleszterinszintje, de a zöldség rendszeres fogyasztása a vérnyomást és a vércukorszintet is csökkentheti. A friss, gyenge kelleveleket salátákba, szendvicsekbe, turmixokba is tehetjük, de minden olyan ételt elkészíthetünk fodros kellel, melyhez egyébként spenótot használnák.
Brokkoli
Egy csészényi párolt brokkoliban mindössze 55 kalória van, de fedezhetjük vele a szervezetünk napi K- és C-vitaminigényét egyaránt. A brokkoli (és a hozzá hasonló keresztesvirágzatúak, például a karfiol vagy káposzta) csökkentheti bizonyos daganatos betegségek rizikóját. A brokkoli meglepően sokoldalúan elkészíthető, készíthetünk belőle levest, főzeléket vagy csőben sültet keverhetjük húsételekhez, salátákhoz is.
Édesburgonya
A kellemes ízű édesburgonya a gyerekek kedvence is lehet! A-, C- és B6-vitaminokban gazdag, de nagyobb mennyiségben található benne kálium, illetve az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen béta-karotin is. Az édesburgonya fogyasztása a cukorbetegeknek is előnyös lehet, mert magas rosttartalma és alacsony glikémiás indexe megakadályozza a vércukorszint túlzott ingadozását. Az édesburgonyát megsüthetjük héjában, de készíthetünk belőle főzeléket, levest, sőt “sültkrumplit” is!
Cékla
Aki szeretne vigyázni a szíve egészségére, az egyen rendszeresen céklát – javasolják a szakértők. A cékla ugyanis nitrátokban, káliumban és folátban gazdag, az antioxidáns-tartalma is magas, ennek köszönhetően csökkenti a vérnyomást. A cékla a cukorbetegeknek is jót tehet, mert védheti az idegrendszert a diabétesszel összefüggő károsodásoktól. Bár hazánkban a legtöbben savanyúságként ismerik a céklát, kipróbálhatjuk sült változatát is, melyből nagyszerű salátát készíthetünk.
Sárgarépa
Talán nincs is olyan gyerek, aki ne tudná, hogy a sárgarépától megtanulhatunk szépen fütyülni! Sokkal fontosabb azonban, hogy a sárgarépában olyan tápanyagok találhatóak (pl. A-vitamin), amelyek nélkülözhetetlenek a szem egészségének megőrzéséhez. Az A-vitamin hiánya súlyos látászavarokat okozhat! Egy 2011-es kutatásból pedig az is kiderült, hogy a sárgarépában található anyagok a daganatos sejtek ellen is hatásosak lehetnek. A sárgarépát ehetjük nyersen, sütve, főzve vagy párolva – talán nincs is nála sokoldalúbb zöldség!
Fokhagyma
A népi gyógyászat a fokhagymát az egyik legnagyszerűbb gyógyítónak tartják, mely nemcsak a magas vérnyomást csökkenti és a szívünk egészségére van nagyszerű hatással, de a fertőzéseket is segít legyőzni. A hevítés negatívan befolyásolja a fokhagyma tulajdonságait, ezért a legjobb nyersen fogyasztani, pl. salátákban, de ha bátrak vagyunk, akár el is rágcsálhatunk egy-egy fokhagymagerezdet.
Kaliforniai paprika
Az édeskésebb ízű kaliforniai paprika C-vitaminban, folátban, béta-karotinban és értékes antioxidánsokban gazdag. Főként olyan vegyületek találhatóak benne, melyek a látásunkat védik. A kaliforniai paprika emellett kalóriában igen szegény, egy csészényi mindössze 39 kalóriát tartalmaz. Nyersen (pl. salátában, vagy csak úgy, rágcsálnivalóként) vagy sütve-főzve is fogyaszthatjuk.
(via)
Ezt is érdemes elolvasni: