Baba

Ezek a legnépszerűbb babanevek most a tengerentúlon

Mutatjuk, melyiknek van magyar megfelelője is, ha inspirálódnál a névadáshoz.
2024. Május 14.
(Kép forrása: Getty Images)

Ahogy itthon is minden évben készül egy lista azokról a nevekről, amelyeket a leggyakrabban kaptak az előző évben született babák – mi a legfrissebbről ebben a cikkünkben írtunk –, úgy az Egyesült Államokban is évről-évre elkészül a toplista a névadásokból. Inspirációként érdemes elolvasni ezt a listát, hiszen több névnek is van ezek között magyar megfelelője.

Az amerikai Társadalombiztosítási Hivatal (Social Security Administration) adja ki minden évben a listát a tengerentúlon, amiről a Romper is írt. Ahogy nálunk sincs általában nagy változás a top tíz névben, és az első helyen évek óta ugyanaz a lány- és fiúnév szerepel az amerikai rangsorban is. Az Olivia 2019 óta a leggyakrabban adott lánynév, míg a Liam 2017-től kezdve a legtöbbször választott fiúnév.

A portál szerint a top tízes listán ezeken túl sem volt nagy és meglepő változás. A lánynevek között a hatodik és hetedik helyen lévő Mia és Isabella helyet cseréltek, a fiúknál pedig egy új név került be, a Mateo, és kiesett az első tízből a Benjamin.

Mutatjuk is a toplistát az Egyesült Államokból.

Lánynevek

 1. Olivia
 2. Emma
 3. Charlotte
 4. Amelia
 5. Sophia
 6. Mia
 7. Isabella
 8. Ava
 9. Evelyn
 10. Luna

Fiúnevek

 1. Liam
 2. Noah
 3. Oliver
 4. James
 5. Elijah
 6. Mateo
 7. Theodore
 8. Henry
 9. Lucas
 10. William

Az amerikai legkedveltebb nevek között vannak olyanok, amik nálunk is bekerültek a legnépszerűbbek közé a legutóbbi statisztikák alapján. Ilyen például a lánynevek közül az itthon hatodik Emma és hetid Olívia, vagy a fiúnevekből a nálunk második Olivér.

Vannak olyan nevek a listán, aminek vannak magyarra fordítható megfelelői, mint a James – Jakab, az Elijah – Illés, a Henry – Henrik, a Lucas – Lukács és a William – Vilmos. De talán érdekesebbek azok, amiknek van magyarosított változata, vagy nagyon hasonló az angol és magyar név is. Ilyenek a már fentebb említettek közül a lánynevekből a Sarolt/Sarolta (de Sarlott/Sárlottként is adható ez a név), az  Amélia/Amália, a Szofia/Szófia, a Mia, az Evelin és a Luna is, míg a fiúnevekből a Liem és a Noé is adhatók itthon.