Baba

Ezek a zenék segítik a szoptatást

Köztudott, hogy a zenének számos pozitív hatása van, többek között hangulatjavítóként is működik. Egy pörgős rockdal segíthet felébredni, vagy az edzést, míg a lassú jazz lenyugodni az elalváshoz. De akár az anyatejtermelésre is hatással lehet a zene?
2022. Augusztus 11.
Segítheti a zene az anyatej termelődését? A kutatók szerint ezek a dalok előnyösek a szoptatásra (Fotó: Getty Images)

Egy 2015-ös és egy 2020-as, az anyatej termelődésről készült tanulmányok kimutatták, hogy a szoptatás alatti zenehallgatás segít csökkenteni a stresszt és fokozni az anyatej leadását. De melyik zene lehet a legjobb?

A tudósok szerint a 71-84 BPM közötti anyai nyugalmi pulzushoz közeli ritmusú zene a legjobb az anyának és a babának is. Ennek az oka az lehet, hogy egy 2003-ban készült tanulmány szerint az anya szívverése bevésődik a fejlődő magzatok agyába. Így az anya szívverését utánzó egyenletes, nyugtató ritmus segíthet megnyugodni, és megnyugtatni a babát.

Egy brit terhességi étrendkiegészítő-márka ezt a kutatást felhasználva készített egy új tanulmányt, hogy meghatározzák, mely dalok javíthatják a szoptatást, írja a The Bump. A végső listához elemezték a Spotify “100 legjobb dal szoptatáshoz” lista dalainak átlagos dalparamétereit (BPM, energia, hangerő, érzelmi valencia). A legalacsonyabb pontszámot elért dalok lettek a legjobbak és legmegnyugtatóbbak.

A legjobb dal Taylor Swift – viszonylag nagy energiájú – dala, az Invisible String lett, amely látszólag pörgős tempója ellenére 83 BPM értéket ért el. Ezt követik Otis Redding(Sittin’ On) the Dock of the Bay, illetve KhalidLocation című dalai. Érdekesség, hogy az Otis Redding dal BPM-je nem esik bele az átlagos nyugalmi pulzusszámba a gyorsabb a tempója miatt, de a többi mérőszám a preferált tartományban van.

A kutatók megnézték azt is, hogy világszerte melyik a legnépszerűbb dal a szoptatáshoz készült listákon, és ez a saját listájukon 19. helyezett Here’s Comes The Sun című The Beatles dal lett. A teljes listát meg tudod nézni a The Bump cikkében szereplő infografikán.