Baba

Jobban alszanak a babák zenével?

Ó, Mozart zenéjének megnyugtató hangjai! Vagy a te babád inkább a könnyűzenét kedveli? Bármi is legyen az, bizonyára azért hallgatja a kicsi, mert azt remélitek, hogy a muzsika majd elrepíti álomföldre.
2020. Március 22.
Jobban alszanak a babák zenével? (Fotó: Getty Images)

De vajon tényleg jobban alszanak a babák zenével?

Ez attól is függ, mikor mit játszotok neki a szakértők szerint. Marial Biard, a Texas Gyermekkórház neurológiai zeneterapeutája szerint vannak bizonyítékok, melyek alátámasztják, hogy a zene hasznos az alváshoz. – A WHO már több, mint 10 éve elismerte, hogy a zene hatással lehet a csecsemő pihenésére, alvására és agyfejlődésére is, és ezt empirikus bizonyítékok is alátámasztják. Kutatások segítségével bebizonyosodott az is, hogy az énekelt altatódal javíthatja az alvásmintákat, és úgy tudjuk, akkor a leghatékonyabb, ha az ébrenlét és az alvás első fázisa között hangzik el – magyarázta a szakértő.

Tehát abban az időablakban érdemes bevetni a zenét, amikor a baba majdnem elalszik – ha ezután folytatod az éneklést, vagy tovább megy a zene, az agya már hozzászokik ahhoz, hogy hasznosak legyenek a hangok. A szakember szerint a legjobb módszer, ha 20 percre hagyod bekapcsolva a zenét, amikor a baba készül aludni, majd kikapcsolod, ha álomba zuhant. Ezután, ha éjszaka megébred, kapcsold be ismét a zenét, hogy elérd ugyanazt a hatást.

A zene vagy a fehér zaj működik jobban?

Nincs sok kutatás arról, hogy a fehér zaj mennyire hasznos az alváshoz, Nicole Camp, az UAB Kórház terapeutája szerint a zene hatékonysága azonban tudományosan bizonyított. – A zene hangos, ellentétben a fehér zajjal, így megkönnyíti a baba agyának a feldolgozást – mondja Camp.

Biard szerint nincs specifikusan egy olyan zene sem, ami jobb, mint a többi: a lényeg, hogy egyszerű és élvezetes legyen. A szakember javasolja például a Pearl Jam-et, akiknek van egy egész albumuk altatódalokkal, és ez a szülők számára is élvezetes lehet. De a Spotify-on is érdemes megnézni az altatódal albumokat, és válogatni a szimpatikus dalok között. Arra kell ügyelni, hogy a zene hangereje 40-50 dB között maradjon.

Ha anya vagy apa tud zenélni, az pedig még jobb, így ők maguk is játszhatnak altatódalokat a kicsinek. Nem kell bonyolult daloknak lenniük, lazán kapcsolódó, állandó ritmusból építkező dallamok a legjobbak, mint a Ragyogj, ragyogj, kiscsillag  az ilyen dalocskák utánozzák a sóhaj hangját, ami nyugtató hatású.

(VIA)