Baba

Ezekből a jelekből sejtheted, hogy színtévesztő a gyerek

A színtévesztés felismerése laikusként sem nehéz, mutatjuk, milyen árulkodó jelekre érdemes figyelned gyanú esetén!
2024. Március 07.
kisbaba színes labdák között

A babák körülbelül 6 hónapos koruk körül kezdik el látni a különféle színárnyalatokat, ahhoz pedig, hogy az alapszíneket felismerjék, nagyjából 2 éves korukig kell várni. A fejlődés üteme persze már itt is mutathat eltéréseket, attól függően, hogy milyen ingerek érik a kicsit, és milyen játékokkal kötik le őt a mindennapokban.

A színtévesztés többnyire a fiúkat érinti, de természetesen lányoknál is jelen lehet. A színtévesztők túlnyomó többsége a zöld és a piros szín érzékelésével áll hadilábon, léteznek azonban egyéb típusok is. Legritkábban az úgynevezett acromatopsia fordul elő, aki ebben érintett, az őt körülvevő világot csak a szürke, a fekete és a fehér árnyalataiban látja.

Bár színtévesztőként semmi akadálya annak, hogy teljes életet éljen, ha a gyereknél beigazolódik a színtévesztés, érdemes azt az óvódában és később az iskolában is megemlíteni. 

Nagyon fontos alaposan elmagyarázni neki a közlekedési lámpa jelzéseit és a fények sorrendjének jelentését – mivel a zöld és piros megkülönböztetése gondot okoz, a felvillanásra kell alapozni a magyarázatot.

Jó tudni, hogy pilóta, busz- vagy vonatvezető, hivatásos katona és villanyszerelő szakmát nem választhat felnőttként, ezeknél és még jó pár mesterségnél ugyanis kiemelt jelentősége van a színárnyalatok megkülönböztetésének.

A világon összesen közel 300 millió, csak Magyarországon pedig 400 000 színtévesztőt tartanak számon. A rendellenesség örökletes, az X-kromoszóma hibája okozza. Ebből adódik, hogy amíg a nőknek mindössze 0,5 százalékát, addig a férfi lakosság 8 százalékát érinti.

A színtévesztés a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, de – éppen magyar kutatóknak köszönhetően – egy speciális gyógyászati eszközzel jelentős mértékben korrigálható, különösen akkor, ha a rendellenességet korán felfedezik.

Színtévesztésre figyelmeztető jelek

Ha ezeket rendszeresen tapasztalod nála, érdemes szakemberhez fordulni:

  • Rajzolásnál következetesen rossz szín után nyúl, a mezőt például mindig lilára vagy narancssárgára színezi, azzal a meggyőződéssel, hogy a zöld szín van a kezében
  • Hiába kéred arra, hogy csoportosítsa színek szerint a zsírkrétákat vagy ceruzákat, rendre eltéveszti
  • Mérges lesz, ha színezős játékot kap
  • Ha mégis nekiáll színezni, hamar elkalandozik, feltűnően rövid időre köti csak le
  • Gyakran belekavarodik a zöld és a piros szín felismerésébe
  • Feltűnően jó a szaglása, ezért előszeretettel szimatol mindent, ami a keze ügyébe kerül

A végső diagnózis felállítását természetesen minden esetben hozzáértőre kell bízni, a találkozásra körülbelül 3 éves kortól már sort lehet keríteni. A vizsgálat egyszerű és fájdalommentes, a szakember számára azonban így is rendkívül informatív.

Néhány egyszerű próbát otthon is el lehet végezni

Mutass neki egy őszi tájat ábrázoló fotót, és kérd meg, hogy próbálja meg azt, vagy egy ahhoz hasonló képet lerajzolni. Ha belebonyolódik a színekbe, érdemes megemlíteni a gyerekorvosnak vagy a védőnőnek a teszt eredményét.

Kisebbeknél célravezető lehet, ha beszerzel egy piros, egy narancssárga, egy zöld és egy barna tálkát, és összeszedsz pár, ezekben a színekben pompázó tárgyat. Kérd meg a gyereket, hogy az adott színű tálkába dobálja be az azonos árnyalatú tárgyakat. Ha ez nem sikerül hibátlanul, szintén jobb, ha beszélsz róla szakemberrel.

Nyitókép: Getty Images, Forrás: Via