Kisgyerek

Színtévesztés, színvakság: a piros és a zöld okoz legtöbbször gondot

Ha a kisgyerek életkorának megfelelően fejlett és érett, szembetűnő, ha bizonyos területeken mégsem "tud" annyit, mint kortársai. A három év körüliek általában biztosan felismerik, megkülönböztetik és megnevezik a színeket.
2007. November 11.

Színtévesztés, színvakság: a piros és a zöld okoz legtöbbször gondot

Ha a szülők azt tapasztalják, hogy gyerekük gyakran tévesen ítéli meg a színeket, felmerülhet a színtévesztés, színvakság gyanúja.

Az európai lakosság nyolc százaléka érintett ebben, jóval több köztük a fiú, mint a lány. Többnyire genetikai ok, ritkábban látóideg-gyulladás áll a háttérben.

Leggyakrabban a piros és zöld színek érzékelésével van gond. Ha a gyerek egyáltalán nem látja ezeket, más színt érzékel helyettük: lilát, barnát. Előfordulhat, hogy nem érzékeli az árnyalatokat: a világos piros ugyanolyan számára, mint a sötét piros, a fűzöld olyan, mint a fenyőzöld.

Játékos módon tesztelhetjük gyerekünk színfelismerését. Az óvodás korúak társasjátékai erre éppen alkalmasak: a dobókocka oldalai ugyanis színesek, ennek megfelelően kell előrehaladni a színes bábukkal. Ha nagyon bizonytalan ezeknél a játékoknál a kisgyerek, forduljunk szemorvoshoz.

Fontos a korai felismerés, hogy azokat az ismereteket, amelyeknél meghatározóak a színek (például közlekedés), más módon közvetíthessük a gyereknek.

További cikkeink látás témában

Forrás: Kismama magazin