Baba

Ezért romlik el a babák alvása 8-10 hónapos korukra

Sok szülő kétségbeesik, amikor eljön az alvási regresszió időszaka, de tudd, hogy nem vagytok egyedül és gyorsan túllesztek rajta!
2023. Február 28.
nem alszik a baba
Alig alszik a baba, mit lehet tenni?

A kisbabák sokféleképpen alszanak. Aki hasfájós, az nyűgösebb, gyakrabban felébred éjjel, ám a kezdeti időszak után a legtöbb baba alvása beáll egy elfogadható szintre. Épp ezért éri sokként a szülőket a csecsemők 8-10 hónapos kora körül bekövetkező alvási regresszió.

Már épp megszoktad, hogy a kisbabád egész jól átalussza az éjszakát, erre minden órában fent vannak éjjel, úgy küzdenek a fektetés ellen, mintha valami szörnyű merénylet készülne ellenük, a nyakadba csimpaszkodnak, amikor letennéd őket a kiságyba. Ez bizony az alvási regresszió időszaka.

A szakértők szerint az alvási regresszió nem egy hagyományos fejlődési mérföldkő, de tény, hogy szinte minden babának lesznek nyűgös időszakai, ám az jó hír, hogy az alvási regresszió viszonylag gyorsan elmúlik.

A 8, 9 vagy 10 hónapos alvási regresszió jelei

  • A kicsi küzd az alvással, akár az esti lefekvéskor, akár délutáni szunyókáláskor
  • Kicsit ragaszkodóbbak, nyűgösebbek, mint általában
  • Éjszaka felébred, miután korábban átaludta az éjszakát, vagy a szokásosnál többször ébred (néha óránként vagy 90 percenként)
  • Reggel korán ébred

A legtöbb 8-10 hónapos baba életében komoly változást jelent, hogy három helyett már csak kétszer alszanak és a két alvás közötti ébrenléti idő is hosszabbodik. Pedig az első életévben még sok alvásra van szükségük.

Megjelennek az új motoroskészségek, felhúzzák magukat, állni kezdenek, néhányan el is indulnak. Ez a sok újdonság pedig megzavarhatja az alvást. Kialakul némi szeparációs szorongás is, nem csoda, hogy az éjszaka közepén felriadnak, hogy hol vannak a szüleik.

Fontos, hogy tudd, a valódi alvási regresszió csak pár napig tart, semmiképp sem hetekig vagy hónapokig. A romper.com által megkérdezett szakértő, Dr. Craig Canapari, gyermekorvos, a Yale Gyermekkórház Alvásközpontjának vezetője szerint szülőként egyáltalán nem kell aggódni néhány rossz éjszaka miatt. „Ha ez 5-nél több nap egymás után, akkor érdemes felkeresni a gyermekorvost, nem baj, ha a szakember állapítja meg, hogy rendben van a baba. „Általában meg tudjuk határozni a dolgokat, javítani tudunk a dolgokon, és segítünk a hibaelhárításban.”

Hogy mit tehetsz az alvási regresszió ellen? Gyakran csak türelmesnek kell lenned és ”túlélni” néhány fárasztó éjszakát. Segíthet, ha alvásnaplót vezettek és gyermeked azért is hálás lesz, ha bemutatsz neki egy plüsst alvótársat vagy bármit, amihez ragaszkodni fog. Csak figyelj, hogy biztonságos tárgy legyen!

A lényeg: tarts ki, és próbálj te is vigyázni magadra. Amikor a baba alvása – akár csak néhány napra is – elromlik, az igazán megrázó lehet. Kimerült vagy, a baba nyűgös, mert ők is kimerültek, és valószínűleg mindkettőtöknek még fel kell kelnie reggel, és folytatnia kell a napot. Ez nehéz. Kérj támogatást a barátoktól és a családtól – a többi szülő pontosan megérti, min mész keresztül. És ne feledd, nincs mindig tökéletes stratégia, de az alvásotok helyre fog állni!