Baba

Fáj, drága és árt

Többféle természetgyógyászati módszer létezik. Van, amelyik hasznos, van, amelyik inkább a lélekre hat, mint a testre, ám sajnos nem mondhatjuk, hogy mindegyik ártalmatlan volna.
2011. Augusztus 03.

Kandida-diéta, bélmosás, méregtelenítés – csak három azok közül a praktikák közül, melyek komoly, szerteágazó károkat is okozhatnak.

Itt van mindjárt a diagnózis problémája – nem ritka, hogy a különféle tesztek, az ingázás, vagy akár egy neten kitölthető teszt után máris kézhez kapod a diagnózist. A kandidásnak mondott tünetek végtelen listája például összefoglalható azzal a szókapcsolattal, hogy „általános rossz közérzet”. Ez sokkal inkább alvás- és örömhiányból, rossz táplálkozásból és mozgáshiányos életmódból fakad, mint a gombák frontális támadásából. Persze ha az ember nem érzi jól magát a bőrében, sokkal könnyebb azt meghallania, hogy némi bélmosás után jobban lesz, mint azt, hogy nézzen szembe titkolt félelmeivel és problémáival. „Életmód-változtatásra NINCS szükség” – kecsegteti az egyik kandida-gyógyításban utazó cég a hiszékeny pácienseket. És itt van máris a roppant veszélyes csapda. Kezelésektől, béltisztító kapszulák szedésétől legfeljebb a placeboeffektus erejéig várhatsz javulást, de csak akkor, ha hiszel is a felkínált gyógymódban. Mert dehogynem lenne szükség életmódváltásra! Óriási átverés azt hirdetni, hogy nyugodtan tömheted magadba a szalonnát, rántott húst, csipszet, és ülj nyugodtan a fenekeden egész nap, csak menj el rendszeresen bélmosásra, vagy ami még jobb, szedj béltisztító (coloncleanser) kapszulát. Ezeknek a kapszuláknak a többsége hashajtó gyógynövényeket (például szennát, kutyabengekérget) tartalmaz, a „jobbak” nem is egyet, vízhajtókat, és más, emésztésre ható gyógynövényeket. Igaz, ha szeded, könnyebb leszel pár kilóval, de ez a hatás nem tartós, a kúra pedig kimondottan veszélyes, mert a hosszú távú alkalmazás krónikus ásványianyag- és vitaminhiányhoz vezethet, nem is beszélve az állandó hashajtás miatti görcsökről és hasmenésről. Arra pedig semmilyen tudományos bizonyíték nincs, hogy ezek a „kezelések” komoly kárt tudnának tenni a kandidában. dr. Simon Gyula mikológusszerint, aki több évtizede foglalkozik gombás megbetegedések gyógyításával, azért sincs esély a Candida albicans kiirtására, mivel ennek a gombafajnak természetes élőhelye a gyomor-bél traktus, és utánpótlása gyümölcsök, zöldségek héjáról, az emberi környezetből amúgy is biztosítva van. A kipusztítására tett lépések ezért nem is célszerűek, hiszen felborítják a mikroorganizmusok egyensúlyát.

Nézd meg a Szkeptikusok honlapját is!

Kandida-„járvány”

A kandida minden tudományos kétkedés és tiltakozás ellenére hatalmas természetgyógyászati biznisz. Pedig a bizonyítékokon alapuló orvoslás világszerte látványosan elhatárolódik tőle. Az amerikai allergológiai és immunológiai szakmai kollégium szerint a kandidiázis léte „spekulatív és tudományosan nem alátámasztott”. Ám ez a kétkedő hang alig hallható, ha természetgyógyászati kiadványokban és a kandidáról szóló weboldalakon keresgélünk. Itt ugyanis részletes tünetleírásokat találunk, de olyan részleteseket, hogy azokban legalább egy-kettőre (a legtöbb helyen ennyi alapján már alapos a gyanú a kandidiázisra) gyakorlatilag mindenki ráismerhet. A haspuffadástól a migrénen és a hajhulláson át a gyakori rosszkedvig, krónikus fáradtságig, lehangoltságig szinte minden utalhat rá. De akkor mi az igazság?

– Az a tünetegyüttes, melyet a szegény Candida albicans nyakába varrnak, olyan ellentmondásos, hogy eleve nem lenne szabad fertőzésre fogni – állítja dr. Simon Gyula. – Ugyanakkor a vizsgálatra jelentkezők körében végzett adatgyűjtés fontos információkat árul el. Az egyik, hogy a betegek majd háromnegyede nő, akiknek 60-80 százaléka szexuálisan inaktív, vagy párkapcsolati problémákkal küzd. A másik, hogy túlnyomó többségüknél hormonális változás (menopauza, terhesség, szülés utáni időszak), stresszes életvitel, vagy egyéb pszichés terhelés hozza felszínre a tüneteket. Elmesélek egy példát: a beteg Magyarországon „kandidás”, férjével nincs szexuális kapcsolata. Foglalkozásából adódóan sokat tartózkodik külföldön, állandó „pótférjjel”, ott „kandidiázisából” meggyógyul. Ha hazatér, ismét beteg lesz. Férje rendelésről rendelésre hordja, és nem jön rá a probléma tényleges okára. Nem véletlen, hogy a gyakorló orvosok túlnyomó többsége a kandidát pszichoszomatikus betegségnek tekinti, de csak kevesen merik javasolni a pszichiátriai konzultációt. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy mindenki elmebeteg vagy hipochonder, aki úgymond „kandidás”, de nagyon gyakori tapasztalatom, hogy pszichés támogatást, a valódi probléma hozzáértő, empatikus feltárását igenis igényelnék.

Létező betegség – de ritka

A Candida albicans a sarjadzógombák egyik képviselője, amely normális körülmények között is jelen van az egészséges emberben és környezetében is. A szervezet mikroflórájának része, és mindaddig nem szokott kóros mértékben elszaporodni, amíg a testünket benépesítő milliárdnyi apró élőlény egyensúlyban van egymással. A kandida jelenléte mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálattal mutatható ki azokról a helyekről, amelyeken normális körülmények közt is előfordulhat, például vizeletből, székletből, torokváladékból. Valójában nem a puszta kimutathatóság, hanem a magas csíraszám utalhat a kandida kóros elszaporodására. Ez azonban már súlyosabb alapbetegségre utalhat.

Az egyensúly megbillenéséhez hozzájárulhat egy hosszan tartó, széles spektrumú hatóanyaggal végzett antibiotikumkúra, amely megtizedeli a velünk élő hasznos baktériumokat, és máris ott a szabad terep a gombáknak. Ezek azonban átmeneti problémák, és jól kezelhetők. Ugyanakkor a vélt kandida gyógyszeres kezelése igencsak kártékony lehet, hiszen a gombák pusztulása miatt szintén felborulhat a status quo: káros, ellenfél nélkül veszélyessé váló baktériumok szaporodnak el.

Ma már a rák fő okaként is a kandidát emlegetik, ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy a megelőzhető és gyógyítható rákos betegségeket is késve, gyakran gyógyíthatatlan állapotban diagnosztizálják, hiszen a páciens előbb a kandida „természetes” felszámolásával próbálkozik.

A szervezet egészére vagy konkrét szervekre kiterjedő súlyos, akár életveszélyes kandidafertőzés is előfordulhat, szerencsére ritkán: elsősorban sérült immunrendszerűeknél, rákbetegeknél vagy kemoterápiás kezelés alatt állóknál, szervátültetésen átesett, és emiatt az immunválaszt elnyomó kezelésben részesülő betegeknél vagy AIDS-es pácienseknél. Szó sincs arról, hogy ez a súlyos betegség a lakosság jelentős hányadát fenyegetné.

Ami pedig az úton-útfélen hirdetett kandida-diétát illeti: a szakember szerint bizonyos hiánybetegségek kialakulásához vezet, és felborítja a normális anyagcserét. Helyette az egészséges, kiegyensúlyozott, sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és természetesen növényi és állati fehérjéket tartalmazó étrenddel érdemes próbálkozni, amikor az ételek minél kevesebb cukrot tartalmaznak, még jobb, ha egyáltalán semmit sem cukrozunk. Tünetértékű és nagyon jellemző egy kandida-diétás internetes fórumon olvasható hozzászólás, amely már szóhasználatával is jelzi, hogy keményvonalas vallási kérdéssel állunk szemben: „Tegnap bűnbe estem, legyőzött a gomba. Este felfaltam egy csokit! Most viszont nem olyan jó a közérzetem.”

Olvasd el a szoptatási tanácsadó tapasztalatait kandida és szoptatás összefüggéseiről!