Baba

Méregtelenítés szoptatás alatt

Vajon szoptató nőknél is biztonságosak a manapság divatos és gyakran ajánlott méregtelenítő kúrák? A szoptatási tanácsadó válaszol.
2012. Augusztus 18.

Szoptatom még másfél éves kislányomat, így bizonytalan vagyok, hogy belevághatok-e egy néhány hetes méregtelenítő kúrába, melynek során hetente egyszer egy üveg keserűvizet kellene meginnom. Ez a májat „tisztítja ki”. Az ilyenkor távozó méreganyagok bekerülhetnek az anyatejbe?V. Orsi, e-mail

A válasz röviden: igen, éppen úgy, ahogy fogyókúra idején is ez a helyzet! Ám rögtön utána hozzá kell tennünk, hogy DE:

Méregtelenítés szoptatás alatt

1. Van saját, nagyon hatékony méregtelenítő szervünk, ez a máj, amely egészséges életmód és étrend esetén képes megbirkózni a méregtelenítés feladatával. Ezért eleve kétséges, miért és hogyan hatnak, és szükség van-e egyáltalán úgynevezett méregtelenítő kúrákra.

2. Aki nem tárol magán túl sok zsírszövetet, annak következésképp a zsíroldékony szennyezőanyagokat tároló raktárai is kisebbek.

3. Aki vegetáriánus, vagy csak biológiai állattartásból származó húst fogyaszt, kevesebb méreganyagot halmoz fel a szervezetében.

4. Aki teheti, sokféleképpen csökkentheti a méreganyagforrásokat: jó levegőjű helyre költözik, civil szervezeteket támogatva és velük együttműködve követeli a szennyezőanyag-kibocsátás és a tudatos környezetszennyezés csökkentését, ha csak lehet, nem autózik, hanem gyalogol, bringázik, fut, tömegközlekedik, ellenőrzött, megbízható forrásból vásárol zöldséget, gyümölcsöt, igyekszik megújuló energiaforrásokat használni, és úgy egyáltalán, csökkenteni az ökológiai lábnyomát. Mindezzel igazság szerint a gyerekeinknek is tartozunk.

5. A szervezetünk hihetetlenül alkalmazkodó! A XIX–XX. század fordulóján az egyszerű járókelő elpusztult volna attól a szennyezőanyag-mennyiségtől, amelyben mi felnőttünk a nyolcvanas-kilencvenes években.

6. Azokat a mérgeket, amelyeket nem muszáj, ne fogyasszuk: adalékanyagok, tartósítószerek, színezékek, aromák, ízfokozók. Amit nem muszáj, azt ne kenjük magunkra és a hajunkra (például festékek, rossz minőségű kozmetikumok).

Egyébként méregtelenítéstől függetlenül mindannyiunk tejéből lehetne káros anyagokat kimutatni: minél idősebb valaki, és minél inkább húsevő, ipari területen lakik, vagy valamilyen okból különösen nagy szennyeződésnek van kitéve, annál többet.

Az ember csúcsragadozó, zsírszövetében a környezeti mérgek akár nagy mennyisége is felhalmozódik, hiszen a táplálkozási lánc végén áll, ezért nemcsak az a méreganyag kerül a szervezetébe, amit saját maga gyűjt be, hanem az is, amit az elfogyasztott növények, állatok felhalmoztak magukban. De természetesen, mivel a tehenek is ezen a bolygón élnek, a tápszerekben is megvannak ugyanezek a szennyező anyagok, ezeket ugyanis nem lehet kivonni a tehéntejből a tápszergyártási eljárás során. Bár az igaz, hogy a mennyisége általában kisebb a tehén rövidebb élete és vega étrendje miatt.

Időről időre fel szokták vetni, hogy érdemes-e egyáltalán szoptatni, ha ennyiféle káros anyag mutatható ki az anyatejből, nem volna-e jobb biotehéntejet vagy biotápszert adni. Lássuk, mit érdemes mérlegelni ilyenkor!

A szoptatás nemcsak a táplálás célját szolgálja, hanem érzelmi kapcsolatot is épít, szociális értelemben is nevel, ezenkívül az anyatej nagyon fontos a csecsemő immunológiai védelme szempontjából is (olyannyira, hogy évente a világon körülbelül egymillió csecsemő hal meg hasmenéses betegségekben azért, mert nem, vagy nem kizárólag szoptatják). Ehhez képest az, hogy kimutatható belőle elenyésző mennyiségű szennyező anyag, nem öröm, de nem is annyira kétségbeejtő.