Baba

Fejlődéstámogató képzés indul a koraszülöttekért

Magyarországon a koraszülött osztályokon nincs egységes szabályozás a szülők jelenlétére és bevonására vonatkozóan az újszülött/koraszülött osztályokon.
2021. Február 27.
Fejlődéstámogató képzés indul a koraszülöttekért (Fotó: Getty Images)

Van, ahol egész nap a koraszülött babájával lehet mindkét szülő korlátozások nélkül, míg máshol csak kétszer fél órát tölthet kisbabájával az anyuka. A családközpontú ellátás egyik alappillére a szülők folyamatos jelenléte. Ez kulcsfontosságú a korababák túléléséhez és maradandó károsodás nélküli fejlődéséhez. A Melletted a helyem Egyesület a családközpontú ellátás országos alkalmazásáért kampányol és családközpontú fejlődéstámogató alap képzést indít az egészségügyi szakemberek számára.

Koraszülöttnek a várandósság 37. hete előtt született gyermekek számítanak, de hasonlóan veszélyeztettek a 2500 grammnál kisebb súllyal világra jött újszülöttek is. Az ilyen paraméterekkel születettek élete a kezdeti időkben komoly veszélyben van.

Hazánkban minden 11. gyermek koraszülöttként látja meg a napvilágot. A kisbabák túlélési esélye és fejlődése nagyban függ attól, milyen felszereltségű koraszülöttosztályon (PIC – Perinatális Intenzív Centrum) látja meg a napvilágot, valamint, hogy milyen létszámú és képzettségű személyzet látja el a korábban érkezett babát” – hangsúlyozta Dr. Nádor Csaba neonatológus.

“Óriási különbségek vannak ma a PIC-ek között. A családközpontú ellátás a korababák számára a legelőnyösebb életkezdési lehetőség. A januárban indított FINE Fejlődéstámogató képzésünk elsődleges célja minél több szakembert kiképezni a családközpontú ellátás gyakorlati megvalósítására” – nyilatkozta Venkovits Balázs a Melletted a helyem Egyesület egyik tagja.

A koraszülöttek esetében ugyanis kijelenthető, hogy feltétlenül szükséges a szülői jelenlét, a családközpontú ellátás az egészséges életkezdéshez. A szülők kizárása, szigorú korlátozások bevezetése hosszú távon egészségügyi és fejlődési zavarokat eredményezhet az újszülötteknél, illetve a szülők mentális egészségét is befolyásolja. A Melletted a helyem Egyesület legfőbb célkitűzése, hogy Magyarországon is egyre több koraszülött intenzív osztály legyen családbarát, ahol a koraszülöttek szülei bármikor a babájukkal lehetnek és az ápolásba mindvégig bevonják őket. Ennek támogatására indítanak egy specifikus képzést kifejezetten a koraszülött intenzív ellátást igénylő babákat ellátó személyzet számára. Az egyesület által szervezett FINE alapozó képzés minden olyan koraszülött intenzív osztályon dolgozó szakembernek (neonatológusnak, szakápolónak, segédápolónak, gyermeksebésznek, szemésznek, szülész-nőgyógyásznak) szól, aki megfordul a PIC-en és javítani szeretné a családközpontú fejlődéstámogató ellátást az újszülött osztályokon.

A képzés a résztvevő egészségügyi szakemberek számára ingyenes, amennyiben az intézmény – ahol a képzésen résztvevő szakember dolgozik – pályázott a “Családbarát Szülészet Pályázati Program”-ban a FINE tréningre (CSBSZ 2019). A pályázatot a Melletted a helyem Egyesület javaslatára az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ írta ki.

További információk a képzésről, a családbarát koraszülött ellátásról az egyesület honlapján, illetve közösségi oldalán találhatók.

Forrás: Melletted a helyem Egyesület