Baba

Hogy képes az ember feláldozni a boldogságot a hosszútávú célokért?

A hedonizmus elve szerint az emberek fő célja az, hogy boldogok legyenek és a fájdalmat elkerüljék.
2016. Augusztus 22.

Hogy képes az ember feláldozni a boldogságot a hosszútávú célokért?

Noha ezt a motivációt számos tény alátámasztja mind a pszichológia, mind pedig a hétköznapi élet területén, arra nincs igazán magyarázat, hogy mégis mi viszi az embereket arra, hogy hosszútávú céljaik érdekében olyasmit is bevállaljanak, ami kimondottan kellemetlen a számukra.

A szakembereket régóta érdekli, hogy mi viszi az embereket arra, hogy dolgozzanak és házimunkát végezzenek ahelyett, hogy egyszerűen csak jól éreznék magukat? És vajon miért van, hogy egyesek számára nehézséget okoz a biztos egzisztencia és a tiszta lakókörnyezet megteremtése?

Amerikai, brit, belga és spanyol tudósok most azt vizsgálták, mi a titok a rövidtávú boldogság feláldozása mögött, ha hosszútávú célról van szó. A szakemberek 30 ezer embert vizsgáltak egy hónapon keresztül egy okostelefonos alkalmazás segítségével, és kiderült, hogy a hangulatuk komoly hatással van mindenre, amit tesznek.

Kiderült, hogy amikor az ember rossz hangulatban van, sokkal nagyobb eséllyel választ kellemes időtöltést, míg jó hangulatban szívesebben vállal olyan feladatot, ami kevésbé kellemes, viszont hasznos. A rossz hangulat kedvez a kellemes aktivitásnak, hiszen az ember mindent megtesz, hogy jobban érezze magát a bőrében. A kutatók szerint mindez segíti a hosszú távú tervezés megértését, hiszen jobban érthető, hogy a hangulatuk alapján az emberek hogyan viszonyulnak bizonyos dolgokhoz.

Az anyag a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban került publikálásra.

Forrás: Medipress