Baba

Hólyaghurut

Vizelésnél égető, csípő érzés - ez a hólyaghurut leghamarabb észrevehető tünete. A húgyhólyag fertőzését leggyakrabban kólibaktériumok okozzák, melyek rendszerint a végbélnyílás környékéről kerülnek a húgycső bemenetéhez.
2007. November 11.

Különösen fontos ezért a megfelelő intimhigiénia, ami nem azonos a nemi szervek naponta többszöri, szappanos lemosásával, ez ugyanis megzavarja a hüvely természetes savköpenyét és védekezőrendszerét.

Székeléskor mindig kifelé kell törölni, és menstruáció idején gyakran kell cserélni a betétet, illetve a tampont csak megfelelő tisztálkodás után szabad felvezetni, a vér ugyanis kiváló táptalaj a kólibaktériumok számára.

Gyakori, hogy a hólyaghurut éppen olyan időszakokban lángol fel, amikor a szervezet nagyon kimerült, vagy túlságosan lehűlt. Ilyenkor csökken a védekezőképesség, és a kórokozók csíraszáma növekedésnek indul.

Ha már kialakult a gyulladás, különösen fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Hasznos, ha gyógyteákat – medveszőlőt vagy mezei zsurlót iszunk, legalább napi kétliternyi mennyiségben. Ne várjuk meg a tünetek rosszabbodását, forduljunk orvoshoz időben. Általában gyógyszeres kezelésre is szükség van. Ennek hatására gyorsan megszűnnek a kellemetlen tünetek, de a kúrát ennek ellenére folytatni kell, amíg az előírt gyógyszermennyiséget bevettük.

A hólyaghurut esetén szedhető gyógyszerek többsége a szoptatás idején sem ellenjavallt. Ha időben megkezdjük a kezelést, elkerülhető, hogy a betegség a vesékre is átterjedjen.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Gyakran pisil, de keveset
  • Felfázás? Már megint miért? – A szakértő válaszol
  • Felfáztam megint!
  • Forrás: Kismama magazin