Baba

Így fordítsd át az anyai bűntudatot!

Valószínűleg nincs olyan anya, aki ne érzett volna már bűntudatot. Helen Wu Wang podcast-készítő saját élményéből kiindulva mutatja be, hogyan lehet átfordítani a gyötrő érzést.
2023. Március 20.
Nő stresszes kezében játékmackó
Kép: Getty Images

Helen Wu Wang, egy 14 hónapos gyermek édesanyja és az AsianBossGirl podcast mögött állók egyike számára sem volt ismeretlen az anyai bűntudat, ami szinte a fia megszületésének pillanatában jelentkezett.

„Az anyai bűntudat olyasvalami, amit már egy ideje érzek” – mondta a 35 éves nő a Good Morning America című műsorban. „Azt hiszem, azzal kezdődött, amikor nem tudtam, hogyan kell helyesen tartani őt. Most, hogy tizenöt hónapos, és szeparációs szorongása van, már attól is bűntudatom van, ha iszom egy kávét.”

Wang először nem tudta dekódolni, hogy amit tapasztal, az az anyai bűntudat, de amikor más anyák és podcast-hallgatók írtak, és kérték, hogy beszéljen a témáról, elkezdett tudatosabban figyelni a saját érzéseire.

„Kezdetben nem igazán értettem, hogy mi ez az érzés, miért van az, hogy szégyellem magam, úgy érzem, hogy nem vagyok elég jó” – emlékezett vissza Wang. „Csak amikor rájöttem, hogy ez az úgynevezett anyai bűntudat, akkor azt mondtam magamnak: ez olyasmi, amit kezelni tudok. Ha átformálnám a gondolkodásmódomat, nem érezném magam olyan rosszul.”

Wang szerint az anyai bűntudat sokszor abból fakad, hogy egyedül érezzük magunkat, saját gondolataink töltenek ki mindent, olyan, mintha egy sötét szobában lennénk egyedül. Ha nincs partnerünk, akire számíthatunk, barátaink, akik támogatnak, akkor nehéz helyzetben vagyunk.

Wang az alábbiakat javasolja meggondolásra az anyai bűntudat átformálásához.

Figyelj az érzéseidre!

Wang szerint ha megkérdőjeleznénk a negatív gondolatokat, gyakran rájönnénk, hogy irracionálisak. Ő például naplózta az érzéseit, és visszaolvasva rájött annak mintázatára.

Állíts fel világos határokat!

Az anyai bűntudat megszelídítése érdekében Wang a munkájával kapcsolatban – dolgozik a baba mellett – és a magánéletében is határokat húzott éppen azért, hogy ne érezze magát rosszul, amikor dolgozik, vagy akkor, amikor a családjával van.

Legyen hátországod!

Wang szerint az anyai bűntudat újragondolásának másik kulcsa, hogy támogató emberekkel vegyük körül magunkat, és ezt akár a közösségi média világára is kiterjeszthetjük: „Elkezdtem nem követni azokat az embereket, akik csak azt mutatták, hogy milyen egy mindig pozitív anya, mert nem hiszem, hogy ez reális” – mondta Wang. “Ettől a tökéletes anyaképtől azonnal bűntudatom lett. Szóval minden ilyen embert letiltottam. Az összes anya, akit most követek, az élet valódi aspektusait mutatja meg”.

Határozd meg a prioritásokat!

„Szeretnénk mindent megtenni, de a valóság az, hogy nem lehet” – mondta Wang. “Szó szerint túl sok labdával zsonglőrködünk. Néhányat el kell ejteni. Tehát el kell gondolkodnod, melyiket engeded leesni, és melyiket nem.”

forrás: goodmorningamerica.com