Baba

Egy őszinte videó az anyai dühről

Főszerepben az anyai düh, amelyet valószínűleg minden anya többszörösen átélt már.
2022. Július 08.

Nagyot megy a TikTokon egy anya videója, aki egy érdekes fogalomról beszél. De egyáltalán létezik az anyai düh? Az érzést minden anya ismeri, mert nagyon valós és szembetűnő.

Libby Ward, az Egy becsületes anya naplója készítője azt mondja, talán nem is annyira a dühről szól, hanem arról, hogy az anyák mindent megtesznek másokért, de ők mindig háttérbe szorulnak, az ő szükségleteiket kevésbé elégítik ki. 

@diaryofanhonestmom It’s not a you thing #socialnorms #motherhood #momlife #momrage #mommyrage #ppd #martyrdom #motherhoodunplugged #feministmom #Mentalload #defaultparent #maternityleave #momsgetit #Parenting ♬ original sound – The Honest Mom

Amíg a társadalom azt mondja egy anyának, hogy “nyugodj meg” és “maradj csendben”, mert ez az anyaság, és te választottad ezt, addig abszolút van alapja a haragnak – folytatja. “És ez a harag érvényes és szükséges. Fel kell hagynunk azzal, hogy a nők és anyukák haragját úgy kezeljük, mintha az mentális egészségügyi probléma lenne.”

Az anyai düh a harag és a depresszió tünete – mind a szülés utáni időszakban, mind azon túl. Ez sokféle stresszre adott válasz is lehet: gyermekeink viselkedésére, rajtunk kívül álló körülményekre, a házastárs támogatásának hiányára, gyászra és az anyák társadalmi támogatásának hiányára.

Ward elmondta a Mother.ly-nek, látja, hogy más anyák ugyanezekkel a dolgokkal küszködnek, de talán segítségre van szükségük, hogy ráébredjenek ezeknek a dolgoknak a metszéspontjára az életükben.

“A patriarchátusból fakadó strukturális egyenlőtlenség a nők vállára tolja a nemi szerepeket és az elérhetetlen normákat, hogy mindent csak csináljanak, és ne panaszkodjanak.”

“Csináltam egy videót az anyai dühről, mert észrevettem egy tendenciát az anyasággal küszködő nők körében: magukba néznek, és úgy érzik, nem elegek” – mondja. “Eközben számos jogos külső tényező van, amelyek miatt a nők kiégnek, dühösek és haragosak. A nők az élet minden területéről próbálnak módot találni arra, hogy jobban érezzék magukat, és bármit is csinálnak, még mindig nincsenek jól.”

Az anyák gyakran úgy érzik, hogy a rengeteg probléma, amiben eligazodnak – vagy amivel terhelik őket – az ő felelősségük. “A társadalom úgy érezteti velünk, hogy kudarcot vallunk, ha nem tudunk “kezelni” mindent, ami az utunkba kerül.”

“Az egyenlőtlenség a nemi szerepeket és az elérhetetlen normákat a nők vállára nyomja, hogy mindent csak csináljanak, és ne panaszkodjanak” – mondja. Aztán amikor dühösek lesznek, azt mondják nekik, hogy problémásak, és fel kell keresniük egy terapeutát.

“Szerettem volna megváltoztatni ezt a narratívát, és rávilágítani arra a tényre, hogy bár a mentális egészség fontos, és az öngondoskodás segíthet, amikor nehézségekkel küzdünk, ezeknek az eszközöknek egyike sem képes levenni az anyákra nehezedő terheket” mondja. “Az a súly, amelyet a környezetük rájuk tesz, sokkal erősebb, mint azt sokan felismerik.”