Baba

Így tárold helyesen az anyatejet!

Legjobb persze a friss anyatej, de a legtöbb szoptató édesanya legalább időnként fej és tárol némi anyatejet. De hogyan szabad?
2021. Szeptember 17.
Sok anya tartalékol anyatejet. Hogy érdemes tárolni? Fotó: Getty Images

Az anyatej tele van tápanyagokkal és antitestekkel, amelyekre a csecsemőknek szüksége van, de a tej helytelen tárolása ronthat ezeken a fontos tulajdonságokon. Itt van, amit tudnod kell ahhoz, hogy a “folyékony arany” az is maradjon.

Hol kell tárolni az anyatejet?

Nehéz elhinni, hogy az anyatej (kis ideig) kint maradhat a konyhaasztalon, és nem romlik meg, de ez az igazság. Ez azért van, mert az anyatej egyfajta antibiotikum, amely sok baktériumot és vírust képes elpusztítani. Ha néhány óránál hosszabb ideig tárolod, akkor azonban tedd hűtőszekrénybe vagy fagyasztóba. De soha ne tartsd a hűtőszekrény vagy a fagyasztó ajtajában! “Jobb hátul, a polcon tartani, így kevésbé lesz kitéve az ajtónyitással és “zárással járó változó hőmérsékletnek” – mondja Kelly A. Hightower minősített szoptatási tanácsadó a Parents.com-on. Ha nincs a közelben hűtőszekrény – akár munka, akár utazás miatt vagy más okból- tárolhatjuk a tejet egy szigetelt hűtőládában is, jégakkuk között.

Hogyan kell tárolni az anyatejet?

Ha azt tervezed, hogy az anyatejet hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárolod, szerezz be szoros tetővel ellátott kemény műanyag poharakat vagy szoptatózacskót (anyatej tárolására szánt, előre sterilizált zacskók). Győződj meg arról, hogy az üvegeket vagy zsákokat szorosan és biztonságosan lezártad, hogy megakadályozd a szivárgást vagy a romlást. “A legtöbb anyatejtároló edénybe legfeljebb 140 milliliternyi folyadék fér, de kevesebbet is tehetünk bele. Néha a babának mindössze hatvan milliliternyi kell, így nem szükséges nagyobb mennyiséget kiolvasztani, és az nem megy kárba” – mondja dr. Hightower.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint nem kell lehűteni az anyatejet, mielőtt a hűtőben lévő tejjel összekevernénk. “A bizonyítékok azt mutatják, hogy az anyák keverhetik a meleg és hideg tejet, vagy akár össze is önthetik az egy napon belül lefejt összes mennyiséget, ami segíthet kiegyenlíteni a tápanyagok változékonyságát.

Mennyi anyatejet tároljak?

A legegyszerűbb, ha az anyatejet olyan egységekben tárolod, amelyet minden etetéskor elfogyaszt a babád. Ha például a kicsi 100 millilitert eszik, ennyi legyen egy tárolóedényben.

Mennyi ideig áll el az anyatej?

Írj dátumot a palackokra vagy zacskókra, hogy biztosan ne használj lejárt tejet! Az általános szabály az, hogy az anyatej tárolható:

  • Szobahőmérsékleten 4-8 órán keresztül
  • Hűtőszekrény hátuljában 3-8 napig
  • A fagyasztó hátuljában akár 3 hónapig

Ha kiolvasztottad az anyatejet, a szakértő azt javasolja, hogy 24-48 órán belül használd fel. Mélyhűtőben egyébként a tej vélhetően akár egy évig is eltarthat. “Nem arról van szó, hogy a tej három hónap után megromlik, és megbetegíti a babát, de a tápanyagtartalma már nem lesz megfelelő neki, hiszen a tápérték folyamatosan változik” – teszi hozzá a tanácsadó.