Baba

Ilyen, mikor két anya vlogol

Két Bécsben élő magyar édesanya úgy döntött, hogy videó blog formájában is megmutatja, hogy külföldön is lehet teljes életet élni anyaként.
2017. Szeptember 04.

Két magyar édesanya, Krisztina és Fanni Bécsben hívott életre egy olyan szuper közösséget, ahol az ausztriai magyar anyukák végre kicsit újra magukra találhatnak. Workshopokat tartanak, és izgalmas vlog interjúkon keresztül mutatják be, milyen az élet női szemmel a szomszédos fővárosban.

Krisztina 8 évig dolgozott a reklámszakmában, de mikor férje 4 éve Bécsben kapott munkát, fel kellett adnia karrierjét. Nehéz döntés volt, de végül összecsomagoltak, és kiköltöztek. „Nem ment anno a német nyelv, így eleinte nagyon nehéz volt elhelyezkednem. Végül egy szállodában kaptam munkát. Aztán mikor várandós lettem, valahogy elkezdtek körbevenni hasonló kismamák, és új barátokra leltem. Akkor már volt egy blogom, ahova – eleinte csak hobbiból – elkezdtem olyan hölgyekkel interjúkat készíteni, akik valamilyen oknál fogva külföldre költöztek, és ott találták meg önmagukat, céget alapítottak, vagy vállalkozásba kezdtek” – meséli.

„Nem sokkal később találkoztam Fannival, aki (már akkor) Bécsben élő magyar nőknek csinált workshopokat, rendezvényeket. Egyértelmű, hogy a vele való találkozásunk nem volt véletlen. Neki is van két kislánya, és az ő élete már 9. éve Bécshez kötődik. Diákként került ide, az egyetem befejezése után pedig itt kezdett el dolgozni. Ő hozta létre a Lean in Femspace közösséget is. Sokat beszélgettünk, és az egyik ilyen alkalommal felvetette, hogy mi lenne, ha elkezdenénk közösen vlogolni, és videó blogokban mutatnánk be a kint élő magyar nőket. Nagyon belelkesültünk, pedig egyikünknek sincs ebben a műfajban tapasztalata. De úgy voltunk vele, hogy belevágunk.”

Inspiráló, támogató női közösség

„Több tízezer magyar él Bécsben, de vidéken is rengetegen vannak. Sokan úgy érkeznek ide, hogy egyáltalán nem, vagy csak alapszinten beszélnek németül, nem tudják, hogy működik a rendszer, ezért a hivatalos ügyintézést is nagy nehézségnek élik meg. Elképesztően nagy szükségük van egy olyan támogató női közösségre, ahol segítséget kaphatnak és akár új barátokra, szakmai kapcsolatokra lelhetnek. Érdeklődési kör alapján persze lehet találni rengeteg magyar online fórumot, de olyan valós közösséggel, ahol az édesanyák/nők szakmai életútról, karrierről vagy önéletrajzírásról is beszélgethetnek, mi nem nagyon találkoztunk” – meséli Fanni.

„Én úgy érzem, nemcsak anyuka vagyok. Igenis megmaradt az a nő bennem, aki vágyik arra, hogy megtalálja önmagát. És szerintem még sok más édesanya van így ezzel. Külföldön azonban tény, hogy eleinte még az új helyzetet is nehéz megszokni. Nincs segítség, mindenki magára van utalva. Az embernek minden ismeretlen, minden új. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy egy ilyen közösségben, mint a Femspace, az inspiráló személyes élettörténetek mellett bécsi bababarát helyeket, programokat, ismert, vagy éppen ismeretlen, de a helyiek által közkedvelt térségeket, szokásokat is érdemes lenne bemutatni, amikből egyébként a kiköltözés előtt álló, vagy csak látogatóba érkező magyarok is informálódhatnak.”

Mindenhol meg lehet találni önmagunkat

„A Lean in Femspace női közösség tagjainak nagy része már úgy érkezett Ausztriába, hogy otthon volt egy szépen felépített karrierjük. Sokan közülük az országváltással egyidőben váltak anyává is, így ez esetben gyakorlatilag duplán hátrányos helyzetben találják magukat a pályafutásuk szempontjából: a férfiakkal ellentétben – sokszor azzal, hogy egy kisbabával eleve el vannak kicsit zárva a külvilágtól, esetleg a nyelvet sem beszélik jól –, szakmai továbblépésre esélyük sincs” – mondja Fanni. „A tematikus workshopok ebben is óriási segítséget nyújthatnak. Fontosnak tartjuk, hogy támogassuk őket az általuk kitűzött céljaik elérésében, akár mentorokkal is, és úgy tűnik, hogy nagyon nagy az érdeklődés. A közösségünk folyamatosan bővül, a gyerekesek mellett pedig gyereket egyelőre csak tervezők, fiatalok és idősebbek is vannak.”

„A célunk, hogy a saját szemszögünkből bemutatva Bécset, az interjúkon keresztül elmesélve más külföldön szerencsét próbáló és sikereket elérő nők történetét, arra inspiráljunk mindenkit, aki még kicsit elveszve érzi magát, hogy ne adja fel. Hiszen mindenhol meg lehet találni önmagunkat. Mindig lehet újrakezdeni.”

A blog itt, a Facebook oldal pedig itt található.

Kapcsolódó cikkeink:

Ami az anyaságban a legnehezebb

Ilyen az anyaság a világ különböző tájain

A legjobban egy anya tud segíteni egy anyának