Baba

Kis lépés a felnőtteknek, nagy lépés a kisbabáknak, avagy az első év mozgásfejlődése

A szülővé válást követően talán még gyorsabban telik az idő, mint előtte - különösen, ha az első évre gondolunk, amikor a kisbabák napról napra egyre látványosabb fejlődést mutatnak.
2022. Június 17.

Kezdetben főleg reflexes mozgást tapasztalhatunk a csecsemőknél, ami szép lassan válik egyre tudatosabbá az idegrendszer fejlődésével és az izmok erősödésével.

Az első nagy mérföldkő

Az első nagy mérföldkő, amikor a kisbabák egyedül átfordulnak, jellemzően a harmadik és a hatodik hónap környékén. Ennek előjele lehet, amikor hanyatt fekvéskor a kezükkel segítik a hát homorítását és a mellkas megemelését, vagy amikor hason fekve ringatózni kezdenek és rugdalóznak a lábaikkal. Ezekből gyaníthatjuk, hogy hamarosan elérkezik a forgolódás ideje.

Féléves kor környékén a kisbabák egyre többet izegnek-mozognak, és ezzel a legegyszerűbb mindennapos rutinfeladatokat is komoly kihívássá változtatják. Kis tekergő-mozgó gyermekünk fürdetése után egy felmosás biztos, hogy kelleni fog, és az öltöztetés, pelenkázás percei is egyre hosszabbnak tűnnek, ahogy a folyamatosan ficánkoló végtagokat próbáljuk kordában tartani.

Peluscsere indul 3, 2, 1…

Az izgő-mozgó kisbabák peluscseréjét a tapasztalati úton kifejlesztett egyedi szülői technika mellett a Pampers Pants bugyipelus kipróbálása könnyíti meg igazán. A körkörös, rugalmas derékgumírozásnak köszönhetően a bugyipelenka egyetlen mozdulattal felhúzható, így akár percekkel is lerövidítheti a pelenkázás idejét. A 360° fit kialakítás biztosítja a tökéletes illeszkedést a kisbaba pocakjához, megelőzve a szivárgást. Hogy biztos ne érjen meglepetés két pelenkázás között, az új Pampers Pants bugyipelenka mostantól a hátoldali rész megerősítése révén, stop & protect kakitasival akadályozza meg a hátoldali szivárgást. Az új Pampers Pants-el így nincs több kakibaki!

Az első lépések

Miután megtanultak kúszni-mászni, egyedül ülni, a babák egyre közelebb kerülnek a járástanuláshoz. Ennek első állomása, amikor a kis felfedezők valamilyen bútorba vagy tárgyba kapaszkodva, a kezeik segítségével felhúzzák magukat állásba. Ebben az időszakban nagyon fontos figyelni, hogy minden olyan tárgyat eltegyünk gyermekünk közeléből, ami esetleg ráborulhat, vagy amit magára ránthat. A lelógó terítőknek és az alacsonyan lévő fiókoknak érdemes kiemelt figyelmet szentelni ezekben a hónapokban. Ezt a kiinduló kapaszkodópontot szép fokozatosan, egyre többször elengedve jönnek majd az első puffanásokkal tűzdelt ingadozó lépések. Kedves szülők, készítsétek az edzőcipőt, mert innentől nincs megállás, és egyre mozgalmasabbak lesznek a hétköznapok.

Fontos megjegyezni, hogy minden kisbaba motorikus mozgása más-más ütemben, egyéni adottságaihoz mérten fejlődik. Ne siettessük csak azért, mert a szomszéd kisbaba valamit hamarabb csinál. Tájékozódjunk, figyeljük gondosan kisbabánk fejlődését, és ha szükségét érezzük, konzultáljunk orvossal.

Te milyen gyorsan tudod kicserélni a pelust?

Természetesen a Pampers Pants bugyipelusra az első lépések megtétele után is számíthattok, hiszen egy mozdulattal felhúzható, mint egy nadrág, és ugyanilyen gyorsan le is vehető az oldalak feltépésével, hogy kisbabádnak csak egy pillanatra kelljen lassítania, és már folytatódhasson is a játék.