
Kép: Getty Images
A Halloween egyre népszerűbb ünnep itthon is és nem véletlenül. Ez az amerikai eredetű, mégis sok szempontból univerzálisan szerethető nap tökéletes ürügy arra, hogy egy kicsit kiszakadjunk a hétköznapokból, és teret engedjünk a kreativitásnak. A díszek, a jelmezek és a viccesen ijesztő dekorációk mellett a sütés az egyik legjobb módja annak, hogy a család együtt készüljön az ünnepre.
Az őszi szünet idején a gyerekek imádják, ha a konyhában is „boszorkányos” hangulat uralkodik. A sütés nemcsak finom végeredményt ad, hanem közös élményt is: kísértet alakú linzerek, csokoládés denevérek, tök formájú muffinkák vagy pókhálós sajttorták – csak a fantázia szab határt!
Ha szeretnéd feldobni az őszi szünetet, és olyan programot keresel, ami egyszerre kreatív, finom és családi, a halloweeni sütés tökéletes választás. Elő a kötényt, a habzsákot és cukorgyöngyöket, mutatjuk, hogyan készíthetsz öt félelmetesen finom süteményt, amelyekkel garantáltan varázslatos lesz az este!
5 fotó megtekintése
Kép: Getty Images
Fotó megosztása:
Kép: Getty Images
Halloween linzer -
Mi kell hozzá? 50 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 csipet só, 1 cs. sütőpor, 20 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3-4 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja, lekvár
Hogy készül? A lisztet, sót, sütőport, porcukrot, vaníliás cukrot és a citromhéjat összekeverjük. A hideg vajjal morzsás állagúra dolgozzuk, majd a tojássárgája és a tejföl hozzáadásával sima tésztává gyúrjuk. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és egy szív alakú kiszúróval kiszaggatjuk, majd mindegyik szivecskét ketté vágjuk. Habcsővel vagy szívószállal szemet és szájat formázunk az egyik felére. Mehet a tepsire. 180 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Miután kihűltek, a kiszúrt sütiket meghintjük porcukorral. Az alsó részt megkenjük lekvárral, és rányomjuk a porcukros felsőt.
Fotó megosztása:
Kép: Getty Images
Boszi seprű -
Mi kell hozzá? Ropi, rúd mozarella
Hogy készül? A mozzarellát vágjuk három darabra. Óvatosan vagdossuk be, de ne teljesen. Szúrjuk bele a ropit.
Fotó megosztása:
Kép: Getty Images
Boszorkányujj -
Mi kell hozzá? A tésztához: 125 g margarin, 125 g porcukor, 2 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 250 g liszt, 50 g mandulaforgács
Hogy készül? Összekeverjük a margarint és a cukrot, hozzákeverjük a tojássárgájákat, a citromhéjat, a lisztet, majd az egészet lágy tésztává gyúrjuk, amit becsomagolva 30 percre hűtőbe teszünk.
A pihentetés után 1 cm átmérőjű tekercseket sodrunk a tésztából, ujjnyi hosszúságra vágjuk őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
A mandulát, ami a boszorkány körmét helyettesíti, ráhelyezzük a tekercsekre, enyhén a tésztába nyomkodjuk. A késsel jellegzetes „ráncokat” vágunk a tésztára.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük őket.
Fotó megosztása:
Kép: Getty Images
Halloweeni mézeskalács
Mi kell hozzá? Ami a mézeskalácshoz: 50 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, fél evőkanál fahéj és szegfűszeg, 15 dkg vaj, kb. 1,3 dl méz, 2 tojássárgája.
Hogy készül? Itt a lényeg a kiszúró formán van, a lényeg, hogy karácsonyfa, csillagok és szivecskék helyett vásárolj szellem vagy boszorkány alakút és ne feledkezz meg a mázról, ami most fekete is lehet! A lisztet, a porcukrot, a fűszereket, és a szódabikarbonát tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a lágy (de nem forró!) vajat, a mézet, és a tojássárgájákat. Keverjük össze, majd gyúrjuk egynemű tésztává. Az elkészült tésztát osszuk ketté. A jól belisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra és szaggassuk ki. Ha kész, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 7 – 8 percig süssük. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl, mert akkor kemények lesznek. Ha elkészültek, és kihűltek, díszíthetjük is őket.
Fotó megosztása: