A porított állagú, víz hozzáadásával elkészíthető csecsemőtápszerek nem sterilek, ezért számos baktérium, például Salmonella vagy Cronobacter is megtalálható bennük – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ezért a tápszerek készítéséhez használt vizet úgy kell felmelegíteni, hogy annak hőmérséklete legalább 70°C legyen. A fogyasztáshoz aztán természetesen vissza kell hűteni a kész tápszert.
A kellően meleg víz elpusztíthatja a baktériumokat. A problémát súlyosbítja azonban, hogy éppen a tápszerkészítő gépek nem melegítik fel eléggé az általuk adagolt vizet.
Inkább vízforralóval
A Food Safety News cikkére hivatkozva azt írták, hogy a Swansea Egyetem kutatásában tápszerkészítő géppel, illetve vízforralóval felmelegített vízzel készített tápszereket hasonlítottak össze. A vizsgált 74 tápszerkészítő gép közül csak 11 adott a porhoz 70°C-nál melegebb vizet (15%), miközben a vízforraló segítségével előállított tápszerek 78%-ának ennél magasabb volt a hőmérséklete. A tápszerkészítő gépek által adagolt víz hőmérséklete átlagosan 9°C-kal alacsonyabb volt, mint a vízforralóval melegített vízé.