Baba

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladások lehetnek vírusos vagy bakteriális eredetűek. Ilyen tünetek megjelenése esetében okvetlenül forduljunk orvoshoz, aki felírja a betegségnek megfelelő szemcseppet vagy szemkenőcsöt.
2003. Október 29.

Kötőhártya-gyulladás

Az egészséges kötőhártya vékony, sima, csillogó felszínű és annyira áttetsző, hogy a benne futó erek, kis könnymirigy-csomók jól láthatók. Minden kötőhártyát érő izgalom első tünete a vérbőség. A látható erek megvastagodnak, és kanyargóssá válnak, sok addig láthatatlan ér láthatóvá válik, a hajszálerek megtelnek vérrel, és ennek következményeként a kötőhártya kivörösödik.

Heveny kötőhártya-gyulladás

Az élet bármelyik szakaszában, az újszülött kortól a csecsemőkoron át kis és nagyobb gyermekek esetében is előfordul a kötőhártya-gyulladás, idegen szóval conjunctivitis.

Rendszerint mindkét szemen egyszerre kezdődik és zajlik le. A szemben szúró érzés, viszketés, idegentest-érzés keletkezik, amihez hamarosan forróság, égés érzése is társul. A kötőhártyák kivörösödnek, ezután megduzzadnak, de felszínük sima és csillogó marad. A szem könnyben úszik, a váladék nyálkás, vagy később nyálkás-gennyes lesz, ami a belső szemzugban halmozódik fel, és ez éjszaka a szem beragadását eredményezheti. A gyulladás 1-2 nap alatt kifejlődik, 6-12 napig tart, és ezután nyom nélkül elmúlik. Ezt a simán lezajló kötőhártya-gyulladást nevezzük egyszerű hurutnak. Súlyosabb esetben a gyulladás kezdettől fogva gennyes jellegű, és nehezebben gyógyul.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

Legtöbbször a kötőhártya-gyulladás magától is meggyógyul. Amennyiben baktérium okozza a fertőzést, úgy az orvos antibiotikumos szemcseppet, szemkenőcsöt írhat fel. Amennyiben az orvos úgy ítéli meg, gyulladáscsökkentővel is lehetséges a kezelés kiegészítése. Hámhiány esetén szóba jöhet hámosító gél, műkönny is a kezelésben.

Házi terápia

Nagyon fontos, hogy gyermekek esetében kamilla-teát ne vessen be a szülő a szem problémáinak kezelésére, mert a kamilla darabok, szennyeződések allergiás reakciót válthatnak ki a gyermeknél. Ha meg akarjuk szemét szabadítani a váladéktól, akkor forraljunk fel vizet, hűtsük le, s az ebbe mártott steril gézlappal mossuk le a baba, kisgyermek szemét, a belső szemzugtól kifelé haladva.

A kötőhártya-gyulladásos szemet tilos bekötni!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu